Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικό πύραυλο σε λιμάνι της Οδησσού

Ρωσικός πύραυλος Iskander έπληξε προβλήτα του λιμένα της Οδησσού όπου διεκπεραιώνεται το 90% των ουκρανικών εξαγωγών

Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων δύο ξένοι, από ρωσική αεροπορική πυραυλική επίθεση εναντίον βασικών ουκρανικών εξαγωγικών υποδομών στη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Περίπου το 90% του συνόλου των ουκρανικών εξαγωγών αποστέλλονται στις ξένες αγορές μέσω των λιμένων του λιμενικού κόμβου της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και μετάλλων.

«Σήμερα, ένας πύραυλος Iskander έπληξε έναν από τους προβλήτες του θαλάσσιου λιμένα της Οδησσού. Εκείνη τη στιγμή, άνθρωποι εργάζονταν στην προβλήτα, ξεφορτώνοντας μέταλλα από ένα ξένο πλοίο με σημαία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε», δήλωσε ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολέξιι Κουλέμπα με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

O βαλλιστικός πύραυλος Iskander έχει εμβέλεια 500 χλμ και μπορεί να πλήξει μια ευρεία γκάμα διαφορετικών στόχων με εναλλαγή του εκρηκτικού μείγματος της κεφαλής του.

Ζημιές υπέστησαν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού

Είπε ότι οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, οι γερανοί του λιμανιού, τα αυτοκίνητα και οι αποθήκες υπέστησαν ζημιές

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν – ένας μηχανικός αποβάθρας και ένας οδηγός φορτηγού. Έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο Σύροι πολίτες και μέλη του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου.

«Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό- μάλλον, αποτελεί μέρος της στοχευμένης εκστρατείας της Ρωσίας κατά της οικονομίας και της γεωργίας της Ουκρανίας, καθώς και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δήλωσε μέσω ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές λιμενικές υποδομές

Η Ρωσία επιτίθεται τακτικά στις ουκρανικές λιμενικές υποδομές και αύξησε τις επιθέσεις της αφότου η Ουκρανία άρχισε να εξάγει αγαθά μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα λέει ότι οι επιθέσεις της αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των πολεμικών προσπαθειών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δημιούργησε έναν θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κατάρρευση μιας πρωτοβουλίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα με την υποστήριξη του ΟΗΕ το 2023, η οποία αφορούσε τη Ρωσία και είχε εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων με σιτηρά.

Από την έναρξη λειτουργίας του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τον Αύγουστο του 2023, 101 εκατομμύρια τόνοι φορτίου τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων 78,5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, έχουν εξαχθεί δια θαλάσσης από τα λιμάνια της Οδησσού.