Γερμανία: Σχεδιάζει να ξοδέψει 25 δισ. για άρματα μάχης του ΝΑΤΟ

Στρατηγική ενίσχυση των ταξιαρχιών του ΝΑΤΟ. Οι φιλοδοξίες Μερτς για τον γερμανικό στρατό. Συζητήσεις για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

Τεθωρακισμένο Leopard σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία © EPA/MORRIS MACMATZEN

Η Γερμανία εξετάζει την αγορά έως και 2.500 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και έως 1.000 αρμάτων μάχης, στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία νέων ταξιαρχιών του ΝΑΤΟ με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει ζητήσει από το Βερολίνο να συνεισφέρει έως και επτά ταξιαρχίες μάχης την επόμενη δεκαετία. Τα εν λόγω οχήματα και άρματα –αν εγκριθούν– θα εξοπλίσουν αυτές τις δυνάμεις. Η κίνηση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία των συμμάχων για την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η υπό εξέταση παραγγελία από τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και την ηγεσία της Bundeswehr περιλαμβάνει έως και 1.000 Leopard 2 και περίπου 2.500 τεθωρακισμένα GTK Boxer, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τα άρματα Leopard κατασκευάζονται από τις KDNS και Rheinmetall, ενώ τα Boxer παράγονται από την ARTEC, κοινοπραξία των ίδιων εταιρειών.

Το συνολικό κόστος της παραγγελίας μπορεί να φτάσει έως και τα 25 δισ. ευρώ, αν και οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι τελικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι χαμηλότεροι, σύμφωνα με το Bloomberg Οι παραγγελίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών και το πράσινο φως από το κοινοβούλιο πιθανόν να δοθεί έως το τέλος του έτους.

Πέντε φορές περισσότερη αεράμυνα ζητά το ΝΑΤΟ

Η δέσμευση των πρόσθετων γερμανικών ταξιαρχιών εντάσσεται στην προσπάθεια επίτευξης νέων στόχων επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής στην Ολλανδία τον Ιούνιο.

Ανεξάρτητα από την παραπάνω παραγγελία, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει έγκριση για την προμήθεια 1.000 τεθωρακισμένων Patria AMV από τη φινλανδική Patria, με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων Fuchs. Η παραγωγή των Patria θα γίνει κατά 90% στη Γερμανία, μέσω συνεργασίας με KDNS και FFG, και η συνολική αξία εκτιμάται σε έως και 2 δισ. ευρώ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες © EPA/OLIVIER MATTHYS

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ©EPA/OLIVIER MATTHYS

Οι φιλοδοξίες Μερτς για τον γερμανικό στρατό

Ο νέος κεντροδεξιός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει δεσμευτεί να μετατρέψει τη Bundeswehr στην ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, ως απάντηση στην αυξανόμενη ρωσική απειλή. Με τη στήριξη των Πρασίνων, η κυβέρνηση εγκατέλειψε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, επιτρέποντας άνευ προηγουμένου στρατιωτικές προμήθειες.

Ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους δήλωσε τον Ιούνιο ότι η χώρα χρειάζεται να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων κατά 60.000 στρατιώτες, δηλαδή κατά περίπου 30%. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η νέα πρωτοβουλία εθελοντικής στρατιωτικής θητείας, που τίθεται σε εφαρμογή το 2026, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Συζητήσεις για ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας

Παράλληλα, η Γερμανία βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους, ενώ οι ΗΠΑ ανέβαλαν πρόσφατα προγραμματισμένες παραδόσεις.

Ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους δήλωσε την Παρασκευή:
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας και διεξάγονται εντατικές συνομιλίες».