Γερμανία: Σύνοδος κορυφής για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική

Μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για το μεταναστευτικό προγραμματίζει η Γερμανία στις 18 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ Αλεξάντερ Ντόμπριντ

Πλοιάριο με μετανάστες στη Μεσόγειο © EPA/JOSE SENA GOULAO

Μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για το μεταναστευτικό προγραμματίζει η Γερμανία στις 18 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU). Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην κορυφή του Τσούγκσπιτσε, το υψηλότερο βουνό της Γερμανίας, και θα συγκεντρώσει τους υπουργούς Εσωτερικών από πέντε γειτονικές χώρες: Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία και Δανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, στόχος της συνάντησης είναι η «αναδιοργάνωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» και η χάραξη μιας κοινής, αυστηρότερης γραμμής. Στη σύνοδο έχει προσκληθεί και ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στον συντονισμό των προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η επιλογή των χωρών που προσκλήθηκαν –αποκλειστικά εκείνες που συνορεύουν με τη Γερμανία– έχει προκαλέσει ερωτήματα, καθώς δεν κλήθηκαν κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια περιφερειακή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνοριακής συνεργασίας.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς επιδιώκει την περαιτέρω αυστηροποίηση του «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου» (CEAS), το οποίο αναμένεται να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή έως τα μέσα του 2026. Ο Ντόμπριντ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση της Γερμανίας να καταργήσει τη λεγόμενη «ρήτρα σύνδεσης», η οποία απαγορεύει τις απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες που δεν διαθέτουν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Το Βερολίνο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη περιορίζει τη δυνατότητα ελέγχου των ροών και επιθυμεί να θέσει το θέμα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Η επιλογή του Τσούγκσπιτσε για τη διεξαγωγή της συνόδου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στην υπογράμμιση της «ανάβασης» που απαιτείται για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.