Λίγες ώρες πριν από την άφιξη ισραηλινών διαπραγματευτών στο Κατάρ για έμμεσες συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις νέες απαιτήσεις που έχει εγείρει η παλαιστινιακή Χαμάς.
«Οι τροποποιήσεις που επιδιώκει η Χαμάς στην πρόταση του Κατάρ μας κοινοποιήθηκαν χθες το βράδυ και είναι απαράδεκτες για το Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Εν τούτοις, «κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης», ο κ. Νετανιάχου «έδωσε εντολή να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση για έμμεσες συνομιλίες και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανάκτηση των ομήρων μας, βάσει της πρότασης του Κατάρ την οποία το Ισραήλ έχει αποδεχθεί», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγματευτική ομάδα θα ταξιδέψει την Κυριακή στο Κατάρ για τις συνομιλίες».
Η Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί πρότασης για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβιβάσθηκε από το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με δύο παλαιστινιακές πηγές, η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 εν ζωή ομήρους και θα παραδώσει ορισμένες σορούς ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ και σε αναγνωρισμένες διεθνείς οργανώσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκτίμησε πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «την επόμενη εβδομάδα».
ΗΠΑ κατηγορούν Χαμάς για επίθεση στην οποία τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί εργαζόμενοι στο GHF στη Γάζα
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Σάββατο τη Χαμάς για την επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Αμερικανών εργαζομένων στο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) σε κέντρο διανομής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο τραυματισμένοι Αμερικανοί λαμβάνουν θεραπεία και πρόσθεσε ότι η κατάστασή τους κρίνεται σταθερή, ενώ δεν φέρουν τραύματα που να απειλούν τη ζωή τους.
«Η επίθεση – την οποία σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες εξαπέλυσαν δύο δράστες οι οποίοι πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον των Αμερικανών—σημειώθηκε στο τέλος μιας κατά τα άλλα επιτυχημένης επιχείρησης διανομής, στη διάρκεια της οποίας χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έλαβαν με ασφάλεια τρόφιμα», τόνισε ο GHF.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους κατηγόρησε «τρομοκράτες της Χαμάς» για την επίθεση.
«Αυτή η πράξη βίας εναντίον των ανθρώπων που προσφέρουν ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας καταδεικνύει ξεκάθαρα την εξαχρείωση της Χαμάς», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.
«Το GHF έχει προσφέρει περισσότερα από 62 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ – τίποτα δεν θα σταματήσει αυτούς τους γενναίους εργαζόμενους αρωγής. Προσευχόμαστε για τη γρήγορη ανάρρωση των Αμερικανών τραυματιών», πρόσθεσε η Μπρους.
Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε κατηγορήσει «τρομοκρατικές οργανώσεις» ότι σαμποτάρουν τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το GHF που άρχισε να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο έχει προσλάβει ιδιώτες εργολάβους του αμερικανικού στρατού για να εγγυώνται την ασφάλεια στα κέντρα διανομής του.
Στο μεταξύ οι αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι κατά τη χθεσινή ημέρα τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, μεταξύ των οποίων 23 κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας.
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε την Παρασκευή ότι την προηγούμενη εβδομάδα σκότωσε 100 ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι πλέον έχει υπό «τον επιχειρησιακό του έλεγχο» το 65% του παλαιστινιακού θύλακα έπειτα από επιχειρήσεις που διεξήγαγε στο βόρειο τμήμα του εναντίον μελών της Χαμάς.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς προειδοποίησε την Πέμπτη τους Παλαιστίνιους να μην έχουν κανένα είδους επαφή με το GHF και να μην το βοηθούν, καταγγέλλοντας ότι φονικά περιστατικά κοντά στα κέντρα διανομής του θέτουν σε κίνδυνο τους πεινασμένους κατοίκους της Γάζας.
Ο ΟΗΕ και οι περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις αρνούνται να συνεργαστούν με το GHF, αμφισβητώντας την ουδετερότητά του και τις μεθόδους του.
Το Ισραήλ ήρε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις 19 Μαΐου, έπειτα από 11 εβδομάδες. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι από τότε περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ανθρωπιστική βοήθεια. Ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ κατήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πλειονότητα αυτών σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να παραλάβει βοήθεια από κέντρα διανομής του GHF.
Ιράν: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του αγιατολάχ Χαμενεΐ μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ παρευρέθηκε σε θρησκευτική εκδήλωση το Σάββατο, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στον 12ήμερο εναέριο πόλεμο με το Ισραήλ στις 24 Ιουνίου.
Στο βίντεο εμφανίζεται ο αγιατολάχ Χαμενεΐ να χαιρετά τους πιστούς σε τέμενος κατά την διάρκεια τελετής για την επέτειο του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν κατά την Μάχη της Κερμπάλα, ημέρα της Ασούρα, που θεωρείται σημαντική ημέρα από τους σιίτες μουσουλμάνους.
Η τελευταία εμφάνιση του αγιατολάχ Χαμενεΐ έγινε στις 18 Ιουνίου μέσω βιντεοσκοπημένου διαγγέλματος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ.