«Θα εφαρμοστεί αυστηρό νομικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τους καταναλωτές από παράνομες δραστηριότητες στο ηλεκτρονικό εμπόριο», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση στον ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργου Αυτιά, σχετικά με την προστασία της αγοράς από παράνομες πλατφόρμες.
Επιπλέον, η Κομισιόν «καθορίζει σαφείς υποχρεώσεις και ευθύνες για τις ηλεκτρονικές αγορές», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και «προτίθεται να αποκαταστήσει οποιαδήποτε αδικία επικρατεί ανάμεσα σε λιανοπωλητές και εμπόρους ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ, με την επιβολή ισότιμων όρων ανταγωνισμού».
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντησή της, υπογραμμίζει ότι:
1. Λαμβάνει μέτρα για ένα ασφαλές και βιώσιμο ηλεκτρονικό εμπόριο.
2. Με ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο προστατεύονται οι καταναλωτές και καθορίζονται σαφείς υποχρεώσεις και ευθύνες για τις ηλεκτρονικές αγορές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι έμποροι μπορούν να πωλούν μόνο προϊόντα που συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας των προϊόντων και άλλες απαιτήσεις στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.
3. Σκοπεύει να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εμπόρων ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ και των λιανοπωλητών της ΕΕ, με την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς ύψους 150 ευρώ και με την ευθυγράμμιση των τελωνειακών κανόνων με τους κανόνες ΦΠΑ.
4. Θα συντονίσει εντατικούς ελέγχους στα τελωνεία και στην αγορά με στόχο το ηλεκτρονικό εμπόριο και θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τελωνιακών αρχών.
5. Θα υπάρξει μία ενιαία θυρίδα εισφορών για τη διασφάλιση της είσπραξης του ΦΠΑ.
Μεταρρύθμιση τελωνείων
Όσον αφορά τα τελωνεία, η Επιτροπή καλεί τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ταχέως τη μεταρρύθμιση των τελωνείων της ΕΕ, η οποία προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών αρχών. Η Επιτροπή θα συντονίσει επίσης εντατικούς ελέγχους των τελωνείων και της εποπτείας της αγοράς που στοχεύουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε έναν τομέα ελέγχου προτεραιότητας.
Η Επιτροπή περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εμπόρων ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ και των λιανοπωλητών της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς ύψους 150 ευρώ και την ευθυγράμμιση των τελωνειακών κανόνων με τους κανόνες ΦΠΑ, όπως προβλέπεται στην πρόταση για τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού τομέα.
Για την προστασία των καταναλωτών στην ΕΕ, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος καθορίζει σαφείς υποχρεώσεις και ευθύνες για τις ηλεκτρονικές αγορές και αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι έμποροι μπορούν να πωλούν μόνο προϊόντα που συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας των προϊόντων και άλλες απαιτήσεις στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.