Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εναντίον της ως μια ξεκάθαρη απόπειρα υπονόμευσης των ευρωπαϊκών θεσμών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοια διαδικασία, η οποία στηρίζεται από ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς.
Ανοίγοντας την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Γκεόργκε Πιπερέα, μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ο οποίος υπέβαλε την πρόταση μομφής. Όπως είπε, τα επιχειρήματά του μοιάζουν «βγαλμένα από το παλιότερο εγχειρίδιο των εξτρεμιστών» και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους:
- Είτε να παρασυρθούν «σ’ έναν κόσμο θεωριών συνωμοσίας και σκοτεινών σχεδίων» ή
- να δουν καθαρά την πραγματική πρόθεση πίσω από την πρόταση, ήτοι την προσπάθεια να δημιουργηθεί διάσπαση στους θεσμούς και στις φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις.
«Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και δεν θα το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Στην αντεπίθεση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το Pfizergate
Αναφερόμενη στις κατηγορίες που σχετίζονται με το λεγόμενο «Pfizergate», υπερασπίστηκε τη διαχείριση της πανδημίας covid και των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι όλα τα κράτη – μέλη είχαν ίση πρόσβαση στα εμβόλια και πως οι συμβάσεις διαπραγματεύτηκαν και εγκρίθηκαν σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις. «Καμία συμφωνία δεν υπογράφηκε εν αγνοία των κρατών – μελών. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, διακινούν ψεύδη», δήλωσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι παραμένει δεσμευμένη στη διαφάνεια και τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως με τις φιλοευρωπαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις, ενώ υπενθύμισε ότι το σύνολο των 26 Επιτρόπων βρισκόταν παρόν στην Ολομέλεια ως ένδειξη ενότητας και στήριξης.
Έκκληση για ενότητα
Μιλώντας για το έργο της Επιτροπής, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιείται, με στόχους στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της πράσινης βιομηχανίας, και επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή ισχύς εξαρτάται από την ενότητα. «Είτε πρόκειται για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, είτε για τη στήριξη της Ουκρανίας, είτε για τη στάση μας απέναντι στην Κίνα, η Ευρώπη οφείλει να σταθεί δυνατή. Και η δύναμή της προέρχεται μόνο από τη συνοχή της. Γι’ αυτό ας παραμείνουμε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Ιουλίου. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, καθώς οι κύριες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες -το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι- έχουν ήδη εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στη Φον ντερ Λάιεν και τη νέα σύνθεση της Επιτροπής.