Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ξεπεράσει το τελευταίο εμπόδιο για να γίνει το 21ο μέλος της ευρωζώνης το επόμενο έτος, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την Τρίτη για να εγκρίνουν επίσημα την ένταξή της. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ECOFIN, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την έγκριση των απαραίτητων νομικών πράξεων για την εισαγωγή του ευρώ από τη Βουλγαρία την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα αποτελέσει το αποκορύφωμα σχεδόν δύο δεκαετιών προσπαθειών για ένταξη, μια φιλοδοξία που υφίσταται από τότε που η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007. Η ζώνη του ευρώ θα αποκτήσει ένα νέο μέλος καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει το παγκόσμιο προφίλ του νομίσματος, καθώς η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ υποβαθμίζει τη θέση του δολαρίου.
Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι η βαλκανική χώρα πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την υιοθέτηση της Βουλγαρίας και να παραπέμψει το θέμα στους υπουργούς Οικονομικών.
Η Βουλγαρία θα είναι η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το ευρώ την τελευταία δεκαετία και μία από τις ελάχιστες που το έκαναν από τότε που η κρίση του ευρώ απείλησε να καταστρέψει τη νομισματική ζώνη. Το τελευταίο μέλος που εντάχθηκε ήταν η Κροατία το 2023.
Στο πλαίσιο των συνθηκών προσχώρησής τους, όλα τα μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να υιοθετήσουν το ευρώ μόλις πληρούν τα κριτήρια. Ωστόσο, άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, ήταν λιγότερο πρόθυμα να ενταχθούν, επιλέγοντας αντ’ αυτού να διατηρήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία.
Η μετάβαση θα θέσει τέλος στη ρύθμιση της νομισματικής επιτροπής της χώρας, η οποία πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες καθόρισε το βουλγαρικό λεβ με το γερμανικό μάρκο και αργότερα με το ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ουσιαστικά σταμάτησε την ανεξάρτητη νομισματική πολιτική της Βουλγαρίας, σχεδιάστηκε για να τερματίσει τον υπερπληθωρισμό και την αναταραχή του χρέους που ακολούθησε καθώς η Βουλγαρία μεταπήδησε από τη σοβιετικού τύπου ρύθμιση στην οικονομία της αγοράς τη δεκαετία του 1990.
Η αλλαγή αυτή θα θέσει τέλος στη ρύθμιση της νομισματικής επιτροπής της χώρας, η οποία πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες καθόρισε το βουλγαρικό λεβ με το γερμανικό μάρκο και αργότερα με το ευρώ.
Τώρα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας, ο Dimitar Radev, θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων, ανακτώντας έτσι κάποιο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.