Ισραηλινά ΜΜΕ: Σχέδια για δημιουργία στρατοπέδου για 600.000 Παλαιστίνιους στη Ράφα

Ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στην αποδυνάμωση του ελέγχου της Χαμάς επί του πληθυσμού στη Γάζα

Κατεστραμμένα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές © EPA/MOHAMMED SABER

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, διέταξε την ίδρυση ενός τεράστιου στρατοπέδου, που θα φιλοξενήσει 600.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη νότια Γάζα, στα ερείπια της Ράφα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Ο Κατζ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στην αποδυνάμωση του ελέγχου της Χαμάς επί του πληθυσμού στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται σχέδια για την ίδρυση μιας «ανθρωπιστικής πόλης» στα ερείπια της Ράφα, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν σήμερα σε σκηνές στην περιοχή Μαουάσι έχουν προγραμματιστεί να μετεγκατασταθούν στο νέο στρατόπεδο. Ο Κατζ εξήγησε ότι το στρατόπεδο θα κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 60 ημέρες. Απροσδιόριστοι «διεθνείς εταίροι» θα διοικούν την περιοχή, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα παρέχουν μόνο ασφάλεια.

Όσοι φτάνουν στο στρατόπεδο θα υποβάλονται σε ελέγχους ασφαλείας για να αποτραπεί η διείσδυση μαχητών της Χαμάς στην περιοχή. Ο Κατζ σημείωσε επίσης ότι το στρατόπεδο θα συμβάλει στα σχέδια μεταφοράς Παλαιστινίων κατοίκων από τη Γάζα, κάτι που οι επικριτές θεωρούν αναγκαστική εκτόπιση. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ανακοινώσει την πρόθεσή της να προωθήσει την «εθελοντική μετανάστευση» ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Λωρίδας.

Λίγο πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Οι εξτρεμιστικές δυνάμεις στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σκληροπυρηνικών δεξιών υπουργών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν συζητήσει ανοιχτά την αναγκαστική μεταφορά κατοίκων της Γάζας και την ίδρυση οικισμών στην περιοχή.