Στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία και επίσημα από την 1η Ιανουαρίου 2026

Η Βουλγαρία γίνεται το 21ο μέλος της Ευρωζώνης, με το ευρώ να αντικαθιστά το λέβα από την 1η Ιανουαρίου 2026

Βουλγαρία και ευρώ © Pixabay

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν να εγκρίνουν την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από τον Ιανουάριο του 2026, καθιστώντας την έτσι το 21ο μέλος. Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσαν ότι η Βουλγαρία πληροί τα κριτήρια σύγκλισης.

Ορίστηκε, μάλιστα, η επίσημη ισοτιμία μετατροπής, προετοιμάζοντας την ομαλή μετάβαση από το λέβα στο ευρώ. Παρά τις αντιδράσεις και τους φόβους για αυξήσεις τιμών, το Συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι οι μεταβάσεις στο ευρώ συνήθως προκαλούν μόνο μικρές και προσωρινές αυξήσεις, ενώ μακροπρόθεσμα το ευρώ σταθεροποιεί τις τιμές και ενισχύει την οικονομία. Η Βουλγαρία έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα για να διασφαλίσει ομαλή μετάβαση και ενημερώνει σχετικά πολίτες και επιχειρήσεις.

Τα οφέλη της ένταξης περιλαμβάνουν μείωση κόστους συναλλαγών, ενίσχυση εμπορίου και επενδύσεων, καθώς και αυξημένο ρόλο της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές.

Το μήνυμα Ντομπρόβσκις για τη Βουλγαρία

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος για την Οικονομία και την Εφαρμογή και Απλούστευση της Παραγωγικότητας, δήλωσε σχετικά: «Το ευρώ έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη χάρη στην πλήρη ενσωμάτωση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, όπου τα βουλγαρικά αγαθά και υπηρεσίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Μακροπρόθεσμα, το ευρώ φέρνει πιο σταθερές τιμές και αυξάνει την ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι σε αιφνίδιους κραδασμούς».

Πράσινο φως στα τελικά νομικά κείμενα από ECOFIN

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) ενέκρινε σήμερα τα τελικά νομικά κείμενα που ανοίγουν τον δρόμο για την υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία την 1η Ιανουαρίου 2026.

Μεταξύ των αποφάσεων που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για 15 κράτη μέλη, προκειμένου να διευκολυνθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, το Συμβούλιο εκκίνησε επίσης διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Αυστρία και αναθεώρησε την πορεία των δαπανών της Ρουμανίας, λόγω ανεπαρκούς συμμόρφωσης με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2020.

Τέλος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πακέτο για το ενιαίο νόμισμα.