CNN: O Χέγκσεθ πάγωσε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία χωρίς να το πει στον Τραμπ

Δεύτερη φορά που ο Χέγκσεθ εγκρίνει την αναστολή αποστολών όπλων στην Ουκρανία χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του στον Λευκό Οίκο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ © EPA/SHAWN THEW

Δεν ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ πριν δώσει το πράσινο φως στην αναστολή των αποστολών όπλων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν πέντε πηγές του CNN που γνωρίζουν την υπόθεση. Όπως αναφέρουν τα άτομα αυτά, οι κινήσεις του Χεγκσεθ προκάλεσαν αναστάτωση στους κόλπους της κυβέρνησης προκειμένου να κατανοηθεί ο λόγος της παύσης και να δοθούν εξηγήσεις στο Κογκρέσο και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν ήταν υπεύθυνος για την απόφαση. Ερωτηθείς στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αν ενέκρινε την αναστολή των αποστολών, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία. Όταν πιέστηκε ξανά για το ποιος ενέκρινε την παύση, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν ξέρω, γιατί δεν μου το λες εσύ;»

Το επεισόδιο υπογραμμίζει τη συχνά πρόχειρη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ, ιδίως υπό την ηγεσία του Χέγκσεθ στο Υπουργείο Άμυνας. Η εν λόγω αναστολή είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο Χέγκσεθ αποφάσισε να διακόψει τη ροή αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, αιφνιδιάζοντας ανώτερους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με πηγές.

Η πρώτη φορά ήταν τον Φεβρουάριο οπότε η απόφαση ανακλήθηκε γρήγορα, ανέφεραν τρεις από τις πηγές, κάτι που αντικατοπτρίζει ό,τι συνέβη και το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι αποστολές όπλων θα συνεχιστούν, παρά το γεγονός ότι ο Χέγκσεθ είχε εγκρίνει την παύση.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, που είναι επίσης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, επίσης δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την παύση και το έμαθαν από δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο και δύο από τις πηγές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Κίνγκσλεϊ Γουίλσον, δήλωσε στο CNN, μεταξύ άλλων: «Ο Υπουργός Χέγκσεθ παρείχε ένα πλαίσιο στον Πρόεδρο για την αξιολόγηση των αποστολών στρατιωτικής βοήθειας και την αποτίμηση των υπαρχόντων αποθεμάτων. Η προσπάθεια αυτή συντονίστηκε διακυβερνητικά.»

Όταν ρωτήθηκε αν ο Χέγκσεθ ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο πριν εγκρίνει την παύση των αποστολών, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο διεξήγαγε ανασκόπηση «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλη η υποστήριξη προς ξένες χώρες ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Αμερικής» και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «έχει λάβει την απόφαση να συνεχίσει την παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία για να βοηθήσει στον τερματισμό των φόνων σε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο, κάτι στο οποίο το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι εργάζεται ενεργά». Πρόσθεσε επίσης ότι «ο Πρόεδρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Άμυνας».

Δύο από τις πηγές απέδωσαν το γεγονός ότι ο Χέγκσεθ δεν ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο στο ότι δεν διαθέτει προσωπάρχη ή έμπιστους συμβούλους γύρω του που θα μπορούσαν να τον παροτρύνουν να συντονίζει καλύτερα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς φορείς.

Ο Τραμπ εξετάζει την αποστολή Patriot στην Ουκρανία

Στο μεταξύ την προμήθεια άλλης μιας συστοιχίας του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εξετάζει ο Τραμπ, εξαιτίας της κλιμάκωσης των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται δυο πηγές της στην κυβέρνησή του.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Πεντάγωνο να του παρουσιάσει επιλογές για την προμήθεια περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας επιπλέον συστοιχίας του συστήματος Patriot (καθεμιά συμπεριλαμβάνει ραντάρ, μονάδα ελέγχου πυρός, 2-4 εκτοξευτήρες και αντιαεροπορικούς πυραύλους).

Αν προχωρήσει η παράδοση, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ρεπουμπλικάνος θα εγκρίνει την παράδοση σημαντικού οπλικού συστήματος στις δυνάμεις του Κιέβου, πέρα από αυτές που είχαν εγκριθεί επί των ημερών του δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.