Σε ύφεση η φωτιά στον Ωρωπό, σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού

Εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν σε φωτιά ©Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ασπροχώρι Ωρωπού, μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών, ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν 210 πυροσβέστες, 11 ομάδες δασοκομάντο και 51 οχήματα, πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Περιφέρεια Αττικής. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας είχαν διατεθεί για την αεροπυρόσβεση 21 εναέρια μέσα. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κυρίως μέτωπο που απειλούσε κατοικίες έχει οριοθετηθεί, χωρίς ενεργές εστίες κοντά στον οικισμό.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως τόνισε η μείωση της έντασης των ανέμων αποτέλεσε βασικό στοιχείο του περιορισμού της πυρκαγιάς. «Αυτή τη στιγμή έχουμε περιορισμό και βελτίωση της κατάστασης, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στον έλεγχο της πυρκαγιάς», σημείωσε και επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και συνεχίζουν να δίνουν ολονύχτια μάχη. «Η κατάσταση όμως έχει βελτιωθεί και η μάχη των πυροσβεστών θα είναι ολονύχτια, προκειμένου το ξημέρωμα να μας βρει στην καλύτερη δυνατή φάση για την πλήρη αντιμετώπισή της», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη δομή μεταναστών στη Μαλακάσα ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρίνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προληπτικές και προπαρασκευαστικές ενέργειες για την απομάκρυνση όσων φιλοξενούνται εκεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν κρίνεται απαραίτητη η απομάκρυνσή τους. Όπως είπε «είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να απομακρυνθούν» και προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται αυτός ο κίνδυνος».

Παράλληλα ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ούτε σε κατοικίες, ούτε σε υποδομές ενώ υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην περάσει η πυρκαγιά στον οικισμό του Ασπροχωρίου αν και έφτασε πολύ κοντά σε αυτόν». «Μέχρι στιγμής αυτό δείχνει να είναι μια πραγματικότητα. Οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν», είπε.

«Δεν υπήρξε εφησυχασμός επειδή η ένταση των ανέμων μειώθηκε. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αυξήθηκαν δύο φορές, ενισχύθηκαν με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, και αυτή τη στιγμή είναι πλήρως ενισχυμένες στο πεδίο και ήδη έχουμε αυτή την πολύ βελτιωμένη εικόνα και έχει προστατευτεί μέχρι στιγμής και ο οικισμός Ασπροχώρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης ενώ τόνισε ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είχαν προβλεφθεί από το Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς που είχε εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Μιλούσε για ακραίες συνθήκες, μαζί με άλλες περιοχές και στην περιοχή της Αττικής. Συνεπώς υπήρχε και γενική επιφυλακή από το Πυροσβεστικό Σώμα», κατέληξε.

Τσίγκας (Πυροσβεστική): Τεράστια επιχείρηση για την πλήρη κατάσβεση

Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο Κώστας Τσίγκας, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, τόνισε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις 5:55 τα ξημερώματα της Τετάρτης και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω του πυκνού πευκοδάσους, της χαμηλής υγρασίας και της πλούσιας καύσιμης ύλης. «Δόθηκε πολύ μεγάλη μάχη τη νύχτα. Επίγειες δυνάμεις και εθελοντές έδωσαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατέψουν το Ασπροχώρι», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 εναέρια μέσα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, ενώ συνεχίζουν σήμερα τις ρίψεις νερού. Τεράστια είναι και η συμβολή του στρατού με ερπυστριοφόρα μηχανήματα που άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνέδραμε στην απομάκρυνση πληθυσμού και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας. «Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν η παρουσία των εθελοντών. Δεν έφυγαν όλη νύχτα», είπε ο κ. Τσίγκας.

Αναφορικά με τη σημερινή ημέρα, η ανησυχία επικεντρώνεται στην άνοδο της έντασης των ανέμων. Όπως εξήγησε, οι δασοκομάντος έχουν ήδη ξεκινήσει την προληπτική δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενώ 85 οχήματα και περίπου 250 πυροσβέστες επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση.

Παράλληλα, 56 αγροτοδασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν χθες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιβεβαίωσε ο ίδιος, αριθμός που υπογραμμίζει τη συνεχή πίεση που δέχεται το σύστημα πολιτικής προστασίας. «Φέτος έχουμε πολλές φωτιές λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της αμέλειας. Εργασίες με φλόγα, τροχούς, ακαθάριστα οικόπεδα, καπνίσματα μελισσών… Όλα αυτά δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται ήδη στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ενώ οι αρχές ζητούν αυξημένη προσοχή από τους πολίτες.

Γιασημάκης (δήμαρχος): Οι φλόγες πέρασαν πολύ κοντά στις αυλές των σπιτιών 

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, μιλώντας στο ΕΡΤNews σημείωσε πως κινδύνευσαν σπίτια αλλά δεν κάηκαν. Κάηκε όμως συμπαγές δάσος, εκεί από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

«Η εκκένωση ήταν άμεση, όμως κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, αρνούμενοι να τα εγκαταλείψουν», ανέφερε ο δήμαρχος. Ορισμένοι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, παραμένοντας σε κοντινή απόσταση για να επιτηρούν τις περιουσίες τους. «Ήθελαν να είναι κοντά στα σπίτια τους. Η αγωνία τους αφορούσε τα ζώα, τα υπάρχοντα, τις περιουσίες τους», εξήγησε ο κ. Γιασημάκης.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για κατεστραμμένες οικίες, οι φλόγες πέρασαν πολύ κοντά στις αυλές των σπιτιών, προκαλώντας φόβο και πανικό στους κατοίκους.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η περιοχή είχε ξανακαεί το 1999 και στη συνέχεια το δάσος αναγεννήθηκε, σχηματίζοντας έναν συμπαγή πευκώνα χωρίς ξέφωτα. Από αυτό το δάσος ξεκίνησε η πυρκαγιά και, όπως όλα δείχνουν, το φυσικό τοπίο γύρω από το χωριό έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. «Το Άσπρο Χωριό ήταν ένα καταπράσινο χωριό. Δυστυχώς, γύρω του έχει καεί ένα μεγάλο μέρος του δάσους», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τη μεγάλη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, οι αρχές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ο οικισμός δεν επλήγη, ενώ οι καιρικές συνθήκες μείωσης των ανέμων ευνοούν την προσπάθεια κατάσβεσης.

Μειώθηκε η ένταση των ανέμων

Η μείωση της έντασης των ανέμων αποτελεί το βασικό ενθαρρυντικό στοιχείο για την βελτίωση της εικόνας της πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν πλήθος εθελοντών με υδροφόρα οχήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, επιχείρησαν 20 εναέρια μέσα που σταμάτησαν τις ρίψεις με τη δύση του ηλίου, και έκτοτε το μέτωπο πήρε διαστάσεις. Την τελευταία ώρα σε ετοιμότητα για εκκένωση είναι η δομή των μεταναστών στην Μαλακάσα, για προληπτικούς λόγους.

Η πυρκαγιά είχε φτάσει πλησίον του οικισμού Ασπροχώρι αλλά οι πυροσβέστες έχουν δημιουργήσει ήδη ασπίδα προστασίας προκειμένου να προστατευτούν κατοικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση σε δύσβατο σημείο στην κορυφή του βουνού, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν εντατικά στην περιοχή. Η εξασθένηση των ανέμων βοηθά στον περιορισμό της νέας εστίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στο ΕΡΤNews ο ειδικός σύμβουλος πολιτικής προστασίας του Δήμου Ωρωπού Γιάννης Μονιάκης δήλωσε: «Έγινε μία πολύ μεγάλη μάχη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις, δηλαδή τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τον στρατό. Αναμένουμε τα εναέρια και ευελπιστούμε να προλάβουμε να ελέγξουμε λίγο την περίμετρο πριν την αύξηση των ανέμων που περιμένουμε». Ο ίδιος εκτίμησε ότι έχουν καεί πάνω από 1.000 στρέμματα, ενώ τόνισε πως: «Έχουμε ένα – δύο σημεία που είναι ενεργά μέτωπα, απλά η φωτιά έχει μία πολύ μεγάλη περίμετρο και δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο από τις επίγειες δυνάμεις. Όσο δεν φυσάει και είναι χαμηλή η ένταση των ανέμων, θα έχουμε μία καλή εξέλιξη».

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Πέμπτη σε Αττική και 6 ακόμη Περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη σε επτά Περιφέρειες της χώρας με την Πυροσβεστική να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Πέμπτη 10 Ιουλίου, σε Αττική και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και σε περιοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιοχών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ακόμη, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η έκκληση της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στηνιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και το Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.