Μινωικά Ανάκτορα: Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Για διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας του Μινωικού Πολιτισμού έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μινωικά Ανάκτορα © Intime

Η εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για μια διεθνή επιβεβαίωση της εξαιρετικής παγκόσμιας σημασίας έξι σημαντικών αρχαιολογικών χώρων στην Κρήτη -Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζωμίνθος και Κυδωνία- οι οποίοι υποβλήθηκαν ως ενιαία υποψηφιότητα. Η ένταξή τους στη λίστα συνεπάγεται και μια σαφή υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίσει τη διατήρηση και προστασία αυτών των μνημείων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η επιτυχία αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακρόχρονης και επίμονης προσπάθειας από τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που εργάστηκαν μεθοδικά και σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάρτιση και την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας.

Η UNESCO, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση του ICOMOS (του αρμόδιου συμβουλευτικού της οργάνου), αναγνώρισε την παγκόσμια αξία των Μινωικών Ανακτόρων, την αυθεντικότητά τους, τη διατήρησή τους σε άρτια κατάσταση, καθώς και την ύπαρξη ενός συγκροτημένου πλαισίου προστασίας και διαχείρισης, που αποτελούν βασικά κριτήρια για την ένταξη ενός τόπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού

Για διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας του Μινωικού Πολιτισμού έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με τη σημερινή απόφαση της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού. Ενός από τους λαμπρότερους του προϊστορικού Αιγαίου, που γεννήθηκε στην Κρήτη για να αποτελέσει ρίζα της ευρωπαϊκής σκέψης και αισθητικής» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Έτσι, η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία όπως και ο μίτος της Αριάδνης επιστρέφουν από την αρχαία ελληνική μυθολογία στη σύγχρονη ζωή, μεταφέροντας τα διαχρονικά της μηνύματα. Με πρώτο ανάμεσά τους, το δίδαγμα του διαρκή αγώνα για ελευθερία και πρόοδο του ανθρώπου. Η εξέλιξη αυτή, που χαροποιεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επίμονης συλλογικής προσπάθειας στην οποία αξίζει να θυμηθούμε ότι συμμετείχε με πάθος και η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για μία δικαίωση που τιμά τη μνήμη της» έγραψε ο ίδιος.

«Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Κι ακόμη, στην Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν, προετοιμάζοντας τον φάκελο της υποψηφιότητας. Σε δύσκολους καιρούς, ένας ακόμη ευγενής στόχος της χώρας μας έγινε πραγματικότητα!»