Σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών, η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου μεταφέρεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη ΓΑΔΑ στο Δικαστικό Μέγαρο Αχαΐας. Η νεαρή γυναίκα καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή για μία σειρά από αποτρόπαιους θανάτους βρεφών που έχει ήδη ομολογήσει – δύο δικών της παιδιών, της κόρης φίλης της και της μικρότερης αδερφής της. Όμως η υπόθεση απέχει πολύ από το να έχει κλείσει. Οι σκιές γύρω από τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη, τον Αύγουστο του 2024, παραμένουν βαριές και η αλήθεια, ακόμη ασαφής.
Η μεταγωγή της Ειρήνης Μουρτζούκου στην Πάτρα δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης έχει μετατραπεί σε «φρούριο», καθώς οι Αρχές θεωρούν την υπόθεση υψίστης σημασίας. Στα χέρια του συνηγόρου της βρίσκονται δεκάδες χειρόγραφα σημειώματα, τα οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– ενδέχεται να περιλαμβάνουν νέα στοιχεία ή ακόμη και ενδείξεις για την εμπλοκή άλλων προσώπων. Προς το παρόν, η υπερασπιστική της γραμμή παραμένει «θολή», χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική. Η ίδια, παλινδρομεί μεταξύ παραδοχής και άρνησης, ιδιαίτερα στην υπόθεση του μικρού Παναγιωτάκη, γύρω από τον θάνατο του οποίου συνεχίζεται η διερεύνηση.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο ηχητικός διάλογος που προκάλεσε σοκ
Αίσθηση έχει προκαλέσει το συγκλονιστικό ηχητικό απόσπασμα που κατέγραψε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ», στο οποίο η Ειρήνη συνομιλεί τηλεφωνικά με τη γιαγιά του μικρού Παναγιώτη. Σε φορτισμένο συναισθηματικό τόνο, η Μουρτζούκου περιγράφει τον δεσμό της με τη μητέρα της Πόπης, αναφερόμενη σε αυτήν ως «μάνα». Παράλληλα, αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για τον θάνατο του παιδιού, τονίζοντας ότι ένιωθε ασφαλής και αγαπημένη μέσα στην οικογένεια της Πόπης.
«Όταν γνώρισα την Πόπη και τη μάνα της, μου άνοιξαν το σπίτι, ήταν ο άνθρωπος που ένιωσα σαν μάνα μου… Σου ορκίζομαι, δεν έκανα τίποτα στα παιδιά», λέει χαρακτηριστικά, παρότι σε προηγούμενες καταθέσεις της φέρεται να είχε ομολογήσει ενέργειες που παραπέμπουν σε ανθρωποκτονίες.
Ωστόσο, το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος είναι αντιφατικό. Η ίδια εμφανίζεται σε σύγχυση, μιλώντας για «δεύτερο εαυτό», για ψυχολογικά προβλήματα από την εφηβεία της και για την επιθυμία της να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Οι ισχυρισμοί αυτοί εντείνουν την αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά η υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του ανακριτή.
Η Πόπη, μητέρα του Παναγιώτη, είχε καταφύγει από τον περασμένο Νοέμβριο στη ΓΑΔΑ, καταγγέλλοντας την Ειρήνη για απειλές και δείχνοντάς την ξεκάθαρα ως υπαίτια για τον θάνατο του γιου της. Η μεταξύ τους σχέση ήταν ταραχώδης, με διαρκείς διακυμάνσεις, ωστόσο την ημέρα του μοιραίου –όταν ο μικρός Παναγιώτης άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο σπίτι τους στην Αμαλιάδα– όλα δείχνουν πως υπήρξε κρίση.
Το κρίσιμο οκτάλεπτο, κατά το οποίο η μητέρα του παιδιού βρισκόταν στο μπάνιο και η Ειρήνη ήταν μόνη με το βρέφος, παραμένει ο χρόνος-κλειδί για την εξιχνίαση του θανάτου. Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει πλήρως τα αίτια του θανάτου, όμως η τριμελής επιτροπή που ορίστηκε αναμένεται να παραδώσει το τελικό πόρισμα τις επόμενες ημέρες. Αυτό μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην έρευνα, που ήδη θεωρεί την Ειρήνη βασική ύποπτη, παρότι εκείνη επιμένει στη μη εμπλοκή της.
Μια σειρά από θανάτους με κοινά μοτίβα
Η ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου για τους θανάτους τεσσάρων παιδιών σοκάρει όχι μόνο για τη φρίκη της πράξης αλλά και για τον τρόπο που περιγράφει τα γεγονότα. Μιλάει με σχετική ψυχραιμία για την ευθύνη της στη δολοφονία της μικρής αδελφής της το 2014, για τη δολοφονία της κόρης της φίλης της Κατερίνας το 2021 και για τον θάνατο των δύο δικών της παιδιών – το ένα εκούσια, το άλλο ακούσια όπως ισχυρίζεται. Η ίδια παραδέχεται πως έκανε αλλεπάλληλες απόπειρες να σκοτώσει το δεύτερο παιδί της το 2023, κάτι που οδηγεί στο ερώτημα εάν η σειρά των εγκλημάτων ακολουθεί ένα σταθερό μοτίβο.
Πληροφορίες από τα «Παραπολιτικά» αναφέρουν ότι πολύ σύντομα αναμένεται να πέσει φως και στην υπόθεση του Παναγιωτάκη. Ο πατέρας του παιδιού, Αθανάσιος Αβράμης, δεν έχει σταματήσει να αναζητά δικαίωση. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως ο θάνατος του γιου του δεν ήταν αποτέλεσμα φυσικών αιτίων, και πλέον οι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν. Η δικηγόρος του, Κατερίνα Μαυροειδή, υπογραμμίζει πως το τελικό πόρισμα της επιτροπής και η εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης ενδέχεται να οδηγήσουν στην πλήρη απόδοση κατηγοριών.
Ο ρόλος της Δικαιοσύνης και τα επόμενα βήματα
Η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει ομολογήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών. Ωστόσο, η γραμμή της μεταβάλλεται όταν πρόκειται να δώσει επίσημη κατάθεση. Παρά τις αντιφάσεις της, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή της σε όλους τους υπό διερεύνηση θανάτους, ακόμα και για τον Παναγιώτη, παρότι εκεί δεν έχει γίνει επίσημη ομολογία.
Η επερχόμενη απολογία της ενώπιον του ανακριτή δεν αποκλείεται να κρύβει νέες αποκαλύψεις. Το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων, που πιθανόν γνώριζαν ή συμμετείχαν, βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ενώ η αποκαλούμενη «βεντάλια» των ερευνών ανοίγει και σε άλλες περιπτώσεις βρεφικών θανάτων, ακόμη και εκτός Ελλάδας.
Η υπόθεση Μουρτζούκου είναι μια υπόθεση όχι μόνο εγκληματολογικού ενδιαφέροντος αλλά και κοινωνικής αφύπνισης. Μια νεαρή γυναίκα, με τραυματικά βιώματα, ψυχολογικά προβλήματα και χαοτικές σχέσεις, κατηγορείται πλέον για μια σειρά από φόνους βρεφών. Το πώς έφτασε μέχρι εδώ, το ποιοι ήξεραν και δεν μίλησαν, και τι ρόλο έπαιξαν οι θεσμοί – οικογένεια, κοινωνία, υπηρεσίες – είναι ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, πέρα από τη νομική διαδικασία.