Στη δημιουργία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για τη Μονή Σινά στην Ελλάδα προχωρά με νομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας. Το ΝΠΔΔ θα έχει την ονομασία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Ελλάδα».
Το σχετικό νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 και είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα opengov για παρατηρήσεις και προτάσεις πολιτών.
Νομική αναγνώριση της Μονής Σινά στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει αυτή την πρωτοβουλία στις αρχές του έτους, παρά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας που έθεσε υπό αμφισβήτηση την κυριότητα της Μονής στα τέλη Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά, η ενέργεια αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και έρχεται σε συνέχεια των διπλωματικών επαφών Ελλάδας και Αιγύπτου.
Με τη θέσπιση του νόμου, η Μονή Σινά αποκτά πλέον επίσημη νομική υπόσταση στην Ελλάδα – ένα ζήτημα που, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκκρεμούσε εδώ και χρόνια.
Μονή Σινά: Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Ελλάδα”», περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο, στόχος είναι να υπάρξει επίσημη εκπροσώπηση στην Ελλάδα του αυτόνομου θρησκευτικού θεσμού της Μονής Σινά. Αναφέρεται επίσης ότι η Μονή ιδρύθηκε γύρω στο 549 μ.Χ. στο Όρος Σινά και λειτουργεί έκτοτε συνεχώς με τον ίδιο προορισμό.
Η ύπαρξη της Μονής κατοχυρώνεται και στο Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 18, παράγραφος 8), όπου αναφέρεται ως «Ιερά Μονή Σινά», και διοικείται από τη Σιναϊτική Αδελφότητα βάσει των ιερών κανόνων.
Δομή και λειτουργία του νέου νομικού προσώπου
Το νομοσχέδιο καθορίζει το πλαίσιο για την οργάνωση και διοίκηση του νέου νομικού προσώπου, καθώς και για τη διαχείριση της περιουσίας που θα του αποδοθεί. Συνολικά περιλαμβάνει 20 άρθρα και – σύμφωνα με το υπουργείο – δίνει οριστική λύση στο θέμα της νομικής αναγνώρισης της Μονής Σινά εντός ελληνικής επικράτειας.
Διπλωματική διάσταση και διεθνείς κινήσεις
Το θέμα έχει βρεθεί και στο επίκεντρο συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία που θα επιλύει το θέμα, πιέζοντας για επίσημη διευθέτηση.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική εστιάζει στην εξασφάλιση τριών βασικών στόχων:
- Την αναγνώριση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής
- Τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της
- Την κατοχύρωση της νομικής της υπόστασης
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διεθνής προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Αίγυπτο. Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για παραβίαση του ιστορικού καθεστώτος της Μονής Σινά.
Η θέση της σιναϊτικής αδελφότητας
Η Σιναϊτική Αδελφότητα, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, συνεχίζει τις παρεμβάσεις και τις επαφές με θεσμικούς φορείς, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα νόμιμα δικαιώματα της Μονής.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έγινε δεκτή με αισιοδοξία από την αδελφότητα, η οποία θεωρεί πως στέλνει σαφές μήνυμα στην Αίγυπτο για το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελλάδας. Ευελπιστεί επίσης ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην αναγνώριση του νομικού καθεστώτος της Μονής και από την αιγυπτιακή πλευρά.
Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει αυτή τη ρύθμιση ως «καίρια μεταρρύθμιση» που εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση και στήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή.