Αίθριος ο καιρός τη Δευτέρα, ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος

Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος από τη Δευτέρα. Τι λέει η πρόγνωση του καιρού απο το Meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αίθριος Καιρός © Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Αίθριος καιρός προβλέπεται για αύριο Δευτέρα, με άνοδο της θερμοκρασίας και ανέμους μέχρι 6 μποφόρ, σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός θα είναι αίθριος με νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και τοπικές μπόρες στα βόρεια ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη από 21 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 22 έως 38 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 33 βαθμούς, στη Στερεά από 20 έως 37 βαθμούς, στην Πελοπόννησο από 18 έως 38, στο Βόρειο Αιγαίο από 18 έως 36 βαθμούς, στο Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο από 22 έως 33 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 35 βαθμούς, στην Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς.

Oι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές και βαθμιαία από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς.

Καιρός: Προ των πυλών το νέο κύμα ζέστης

Ο Ιούλιος ξεκίνησε με καύσωνα και αναμένεται να συνεχιστεί με θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 37°C – όριο που ορίζεται ως καύσωνας. Αν και δεν προβλέπεται να είναι ακραίος θερμοκρασιακά, η διάρκειά του (7-8 ημέρες) θα συμβάλει στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του μήνα και θα προκαλέσει καταπόνηση στους πολίτες.

Ο Δρ Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του ΙΕΠΒΑ, προειδοποιεί για τις υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάκτηση ενέργειας του οργανισμού και εντείνουν τη θερμική επιβάρυνση στα αστικά περιβάλλοντα.

Η αίσθηση εξοικείωσης με τη ζέστη μπορεί να αποβεί παραπλανητική και επικίνδυνη. Όπως σημειώνει η Ελένη Μυριβήλη, επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης στα Ηνωμένα Έθνη, «όταν “συνηθίζουμε” τις ακραίες θερμοκρασίες, αποδεχόμαστε παθητικά την επιβάρυνση, χωρίς να απαιτούμε πολιτικές προστασίας και πρόληψης».

Παρά τη θετική τάση ενίσχυσης της τοπικής δράσης –με κάποιους δήμους να προχωρούν σε έργα προσαρμογής– η κεντρική πολιτεία δεν έχει δώσει ακόμα την απαιτούμενη έμφαση. «Χρειαζόμαστε γενναίες, προληπτικές παρεμβάσεις και όχι μόνο μέτρα καταστολής όταν προκύψει η κρίση», υπογραμμίζει η Ελένη Μυριβήλη, επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης στα Ηνωμένα Έθνη.