ΑΕΙ: Πώς κατανέμονται τα κριτήρια κατανομής της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης

Τι προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Ν. Παπαϊωάννου, για τα κριτήρια κατανομής της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης στα AΕΙ

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών © Eurokinissi

Τα κριτήρια κατανομής της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης στα Aνώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμοδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκου Παπαϊωάννου.

Ειδικότερα, το 70% της τακτικής επιχορήγησης κατανέμεται ανά ΑΕΙ με αντικειμενικά κριτήρια τα οποία αφορούν:

στον αριθμό των Τμημάτων,
στον συνολικό αριθμό ενεργών προπτυχιακών φοιτητών,
στη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών,
στις απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού των Τμημάτων,
στη γεωγραφική διασπορά
στο μόνιμο προσωπικό και
στο κόστος των λειτουργικών δαπανών (καθαριότητα, φύλαξη κλπ).
Το 30% της τακτικής επιχορήγησης κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια τα οποία αφορούν σε θέματα όπως:

η συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου,
η ερευνητική δραστηριότητα, η αριστεία στην έρευνα και οι επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού,
η διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και η αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης,
η διεθνοποίηση και
η ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζεται ότι κάθε ΑΕΙ θα υποβάλει στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ετήσια έκθεση με αντικείμενο την παρουσίαση των ετήσιων επιδόσεών του έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2025. Η σχετική, δε, εισήγηση της ΕΘΑΑΕ προς το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υποβάλλεται έως την 31η Οκτωβρίου 2025.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε σχετικά: «Η ενίσχυση της διαφάνειας και της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση περνά μέσα από αντικειμενικούς κανόνες και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το σύστημα κατανομής της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης επιβραβεύει την προσπάθεια, την επιστημονική παραγωγή, τη σύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας, ενισχύοντας έτσι το δημόσιο πανεπιστήμιο στην αποστολή του.

Στέλνουμε, λοιπόν, ένα σαφές μήνυμα: ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα στα Πανεπιστήμια, αναγνωρίζοντας και χρηματοδοτώντας με διαφάνεια εκείνους που επιδεικνύουν συνέπεια, ποιότητα και παραγωγικότητα. Παράλληλα, δημιουργούμε σταθερό πλαίσιο, που δίνει ώθηση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διεθνή αναγνώριση των ελληνικών ΑΕΙ.

Στόχος μας είναι ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, αξιόπιστο και βιώσιμο, με επίκεντρο τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας».