Πρεμιέρα για τα Ωνάσεια σχολεία τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα Ωνάσεια σχολεία, δίνοντας έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Σχολεία © 123rf.com

«Πρεμιέρα» θα κάνουν τον Σεπτέμβριο τα Ωνάσεια σχολεία, δίνοντας έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, στις Καλές Τέχνες, στην Ψηφιακή Παιδεία και στη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη.

Πρόκειται για 12 υφιστάμενα δημόσια σχολεία, τα οποία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση εντάχθηκαν σε ένα ενιαίο δίκτυο σχολικών μονάδων, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα ακολουθούν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων. Οι μαθητές εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα, θα μπορούν να συμμετάσχουν και σε ομίλους και σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν σε περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και θα δώσουν σε χιλιάδες μαθητές τα εφόδια, τη γνώση και το περιβάλλον που χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο αναλαμβάνει την κτιριακή αναβάθμισή τους και την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα προσομοιάζει με αυτό των Πρότυπων Σχολείων και θα περιλαμβάνει καινοτομίες ως προς τον τρόπο σύνδεσής τους με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών Ομίλων και Συνόλων, όπου θα έχουν πρόσβαση και μαθητές γειτονικών δημόσιων σχολείων.

Παρά τις ομοιότητές τους με τα Πρότυπα, το δίκτυο των ΔΗΜ.Ω.Σ. διαμορφώνει έναν νέο τύπο δημόσιου σχολείου με κοινωνικό χαρακτήρα, που δίνει περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε σύγχρονα και αναβαθμισμένα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα σε μαθητές περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 40-60% των μαθητών του κάθε ΔΗΜ.Ω.Σ. θα προέρχεται από το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται.

Ο συνολικός αριθμός μαθητών και μαθητριών στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα φθάνει τους 6.000 ανά έτος και συνολικά πάνω από 22.000 σε ορίζοντα δωδεκαετίας.

Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουν τα ΔΗΜ.Ω.Σ.;

Από το σύνολο των 22 σχολικών μονάδων του δικτύου των ΔΗΜ.Ω.Σ., τα 10 (Γυμνάσια και Λύκεια) θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 12 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν οι πρώτες 12 σχολικές μονάδες (6 Λύκεια, 6 Γυμνάσια) στον Κολωνό, το Μενίδι, το Περιστέρι (Περιφέρεια Αττικής), την Ξηροκρήνη (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), την Κοζάνη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και την Ξάνθη (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Βασικό κριτήριο επιλογής ήταν η ενίσχυση περιοχών με πληθυσμό τουλάχιστον 70.000 κατοίκων, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Προϋπόθεση ήταν επίσης να μην υπάρχουν άλλα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία σε κοντινή απόσταση, ενώ ρόλο έπαιξε και η γεωγραφική εγγύτητα των Γυμνασίων και Λυκείων που επελέγησαν, ώστε να διευκολύνεται η μεταξύ τους συνεργασία καθώς και η συνεργασία τους με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

7 λόγοι που οι εκπαιδευτικοί αξίζει να διεκδικήσουν μια θέση στα Ωνάσεια Σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τη διδασκαλία τους και να γίνουν μέρος της νέας εκπαιδευτικής αλλαγής με όχημα τα Ωνάσεια Σχολεία καλούνται να αποφασίσουν για την αίτηση απόσπασής τους, που μπορούν να καταθέσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://apps.espa.minedu.gov.gr/apospaseisdimos/ έως τις 22 Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψιν τις παραμέτρους που τα Ωνάσεια Σχολεία έχουν συνοψίσει ως ςξής:

1. Συνεχής επιμόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, οι εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση σε διαρκή επιμόρφωση, σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές και τεχνολογικά εργαλεία. Πρόκειται για ένα σύστημα που ενθαρρύνει τη διά βίου μάθηση και αναγνώριση του ρόλου του εκπαιδευτικού ως σύγχρονου επαγγελματία.

2. Αναβαθμισμένες υποδομές

Διδασκαλία σε τάξεις με σύγχρονο εξοπλισμό, ανακαινισμένα εργαστήρια και ψηφιακές δυνατότητες. Το σχολείο του αύριο χτίζεται σήμερα, με χώρους που υποστηρίζουν ενεργή, δημιουργική και βιωματική μάθηση — για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

3. Υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες

Οι εκπαιδευτικοί θα πλαισιώνονται από εξειδικευμένους επιστήμονες για την υλοποίηση Ομίλων και Συνόλων, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό έργο και τη δημιουργική έκφραση των μαθητών.

4. Συνεργασία με Πανεπιστήμια και ΕΠ.Ε.Σ.

Το κάθε ζεύγος Ωνάσειων Σχολείων εποπτεύεται από Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.), το οποίο εξασφαλίζει την παιδαγωγική ποιότητα και προάγει τη σύνδεση με Πανεπιστήμια. Έτσι, δημιουργούνται ευκαιρίες για κοινά προγράμματα, ερευνητικά έργα και ακαδημαϊκή εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

5. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στην πράξη

Η καθημερινή παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον — όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

6. Επιμίσθιο χωρίς επιπλέον ώρες

Η συμμετοχή στους Ομίλους και τα Σύνολα εντάσσεται στο διδακτικό ωράριο, χωρίς υπέρβαση. Επιπλέον, παρέχεται επιμίσθιο από το Ίδρυμα Ωνάση για το έργο των εκπαιδευτικών στις δραστηριότητες αυτές.

7. Ευελιξία και στήριξη για τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν στη μονάδα τους μπορούν να συμπληρώσουν ωράριο σε συνδεδεμένα Ωνάσεια Σχολεία ή με διοικητικό έργο στο υπάρχον σχολείο. Αυτό αποτρέπει τις χρονοβόρες μετακινήσεις και ενισχύει την επαγγελματική σταθερότητα.