Εξαιρετική ήταν η παρουσία της ελληνικής ομάδας στην 66η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στην Αυστραλία, από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου 2025, με τη συμμετοχή 110 χωρών και 630 διαγωνιζομένων. Η ελληνική ομάδα, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχιών ν των Ελλήνων μαθητών στις διεθνείς μαθηματικές Ολυμπιάδες κατέκτησε συνολικά πέντε μετάλλια. Από τα οποία δύο αργυρά και τρία χάλκινα, καθώς επίσης και μία εύφημη μνεία.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία ανακοίνωσε τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν: Κυριάκος Τσουρέκας (αργυρό μετάλλιο), Νεκτάριος – Ραφαήλ Μπερκουτάκης (αργυρό μετάλλιο), Σωκράτης Ηλιάδης (χάλκινο μετάλλιο), Ανδρέας Καβαλλάρης (χάλκινο μετάλλιο), Λάζαρος Καραγεωργίου (χάλκινο μετάλλιο), Σωτήριος Τζαβούλης (εύφημη μνεία).
Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι ένας από τους υψηλότερου κύρους διαγωνισμούς μαθηματικών στον κόσμο. Δυο ημέρες, έξι προβλήματα και μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των πλέον ταλαντούχων μαθητών στον κόσμο στα μαθηματικά. Όπως λέει στο powergame.gr o γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθηγητής Γιάννης Τυρλής, είναι πολύ σημαντική η επιτυχία των μαθητών και «πάντα τα Ελληνόπουλα επιστρέφουν από την Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα με μετάλλια».
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο Πανελλήνιο Διαγωνισμό από τον οποίο αναδεικνύονται οι μαθητές που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό, συγχαίρει όλους τους μαθητές για την σπουδαία επιτυχία τους, η οποία αποτελεί και ανταμοιβή για τις προσπάθειες που καταβάλουν εδώ και αρκετά χρόνια για να φθάσουν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Και τονίζει ότι «ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και οι μαθητές που διακρίνονται είναι αυτοί που προχωρούν και κάνουν σημαντική καριέρα» στον επιστημονικό αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο. «Δεν είναι μόνο άριστοι» λέει ο καθηγητής, αλλά έχουν και χάρισμα και ταλέντο στα μαθηματικά, καθώς στην ουσία δεν εφαρμόζουν μόνο δεδομένα τα οποία έχουν μελετήσει πολύ, αλλά παράγουν καινούργια γνώση. Ο κ. Τυρλής χαρακτηρίζει ως «πνευματικό κεφάλαιο, τους μαθητές με τις ιδιαίτερες ικανότητες».
Αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σιλουανός Μπραζιτίκος, και υπαρχηγός ο διδάκτωρ μαθηματικός Αχιλλέας Συνεφακόπουλος.
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, από τους -υψηλότερου κύρους- διαγωνισμούς μαθηματικών, είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μαθηματικών για μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρώτη Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα έγινε στη Ρουμανία το 1959 και συμμετείχαν επτά χώρες. Από τότε διεξάγεται κάθε έτος με εξαίρεση το 1980. Περισσότερες από 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού, στέλνουν ομάδες που αποτελούνται η καθεμιά από 6 το πολύ διαγωνιζόμενους μαθητές συν έναν αρχηγό ομάδας, έναν υπαρχηγό και παρατηρητές.
Το περιεχόμενο του διαγωνισμού κυμαίνεται από εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα στοιχειώδους άλγεβρας και στοιχειώδους αναλύσεως (συναρτήσεων και ακολουθιών) μέχρι προβλήματα σε κλάδους των μαθηματικών που δεν καλύπτονται σχεδόν ποτέ από τα συμβατικά προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συχνά ούτε και από την πανεπιστημιακή ύλη των μαθηματικών, όπως η προβολική και η μιγαδική γεωμετρία, οι συναρτησιακές εξισώσεις, η συνδυαστική και θέματα από τη θεωρία αριθμών, από την οποία απαιτείται εκτεταμένη γνώση των θεωρημάτων της.