Μπλόκα αγροτών: Άνοιξαν τα Τέμπη, συνεχίζονται σε Μάλγαρα, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Μετά από περίπου τρεις ώρες αποκλεισμού, οι αγρότες άνοιξαν τις σήραγγες των Τεμπών, ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους

Αποκλεισμός των σηράγγων των Τεμπών για τη διέλευση των φορτηγών για τέσσερις ώρες, από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας© EUROKINISSI

Μετά από περίπου τρεις ώρες αποκλεισμού, οι αγρότες άνοιξαν τις σήραγγες των Τεμπών, ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, σκοπός της κινητοποίησης ήταν ο συμβολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας μόνο για τα φορτηγά οχήματα, ενώ επεδίωκαν να επιτρέπεται η διέλευση ΙΧ και λεωφορείων. Ωστόσο, η Τροχαία προχώρησε σε πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας, κρίνοντας ότι δεν ήταν ασφαλής η διέλευση οχημάτων ανάμεσα στα αγροτικά μηχανήματα που είχαν παραταχθεί στο οδόστρωμα. Για το διάστημα του αποκλεισμού, η κίνηση διεξαγόταν και στις δύο κατευθύνσεις μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Νωρίτερα, πηγές της ΕΛΑΣ διευκρίνιζαν ότι το κλείσιμο των δρόμων δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα, επισημαίνοντας πως «η παρουσία γεωργικών ελκυστήρων, σταθερών ή κινητών εμποδίων και πεζών επί του οδοστρώματος δημιουργεί αντικειμενικά επικίνδυνες συνθήκες κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως προθέσεων». Όπως σημείωναν, η διέλευση οχημάτων υπό αυτές τις συνθήκες ενέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρού τροχαίου ατυχήματος και, για τον λόγο αυτό, η εκτροπή της κυκλοφορίας αποτελεί μονόδρομο για την πρόληψη κινδύνων.

Η κινητοποίηση στα Τέμπη εντάχθηκε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αγροτικών μπλόκων σε κομβικά σημεία της χώρας. Οι αγρότες έφτασαν στην περιοχή γύρω στις 12:00 το μεσημέρι με τρακτέρ και ΙΧ, πραγματοποιώντας αποκλεισμό που, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις τους, θα αφορούσε αποκλειστικά τα φορτηγά.

Οι εκπρόσωποί τους διαβεβαιώνουν ότι κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων η μετακίνηση των ταξιδιωτών θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, ενώ αύριο, Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στον κόμβο της Νίκαιας, με στόχο τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Την ίδια ώρα, αστυνομικές πηγές απαντούν στις αιχμές των αγροτών ότι η ΕΛΑΣ είναι εκείνη που «κλείνει τους δρόμους», υπογραμμίζοντας ότι και σε άλλα σημεία της χώρας όπου έχουν στηθεί μπλόκα –όπως στα Μάλγαρα, στα Τρίκαλα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία– η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Όπως τονίζεται, τα τρακτέρ είναι παραταγμένα αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος, αφήνοντας στενούς διαδρόμους που δεν επαρκούν για την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων.

«Η Αστυνομία δεν κλείνει κανέναν δρόμο χωρίς λόγο», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες το εθνικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.