Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση κατασκοπείας που «πρωταγωνιστεί» ένας 54χρονος Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έναντι αμοιβής έδινε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία σε αποδέκτες στην Κίνα.
Ο Σμήναρχος, με εξειδείκευση και εμπειρία στα συστήματα πληροφοριών και επικοινωνίων, κατηγορείται για κατασκοπεία, καθώς διέρρεε διαβαθμισμένα δεδομένα με προορισμό την Κίνα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο εθνικά αλλά και νατοϊκά συμφέροντα.
Ο ίδιος προσήχθη σήμερα, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στο Αεροδικείο Αθηνών, στον ανακριτή για σοβαρές κατηγορίες που του αποδίδονται από τις ελληνικές αρχές και η απολογία του ολοκληρώθηκε περίπου στις 3 μ.μ.
Θα απολογηθεί την Τρίτη
Στην συνέχεια, ο συλληφθείς Σμήναρχος μεταφέρθηκε σε βάση της Αερονομίας στον Βύρωνα και τέθηκε υπό κράτηση. Μάλιστα πήρε προθεσμία έως την Τρίτη 10/2 για να απολογηθεί σε στρατιωτικό εισαγγελέα.
Κατά την αποχώρηση του Σμήναρχου από το Αεροδικείο Αθηνών, ο συνήγορός του ανέφερε ότι ήταν συνεργάσιμος και ψύχραιμος.
Ο Σμήναρχος κατηγορείται για συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας σε τρίτους, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στα εθνικά συμφέροντα.
Ακόμα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με σχετική απόφαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγού Δημήτριου Χούπη.
Ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας «λύγισε» και ομολόγησε τα πάντα στους ανακριτές, ενώ «έδωσε» στις αρχές ακόμα και το όνομα ενός συνεργού του από την Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι αντιμέτωπος και με αφαίρεση ιθαγένειας, βάσει διατάξεων του νέου νομοσχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων που «πέρασε» η ελληνική βουλή πριν μερικές εβδομάδες.
Επί τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο, ο 54χρονος διοικητής της 128 Σμηναρχίας στο Καβούρι είχε αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας με την Κίνα, διοχετεύοντας στο Πεκίνο ζωτικής και εθνικής σημασίας πληροφορίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κίνα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε όλη Ευρώπη, μετά τα πρόσφατα περιστατικά σε Γαλλία, Αγγλία και άλλες χώρες.
Πρόκειται για έναν ευφυέστατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος είχε ανοίξει με τις ενέργειές του την κερκόπορτα ευαίσθητων πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και των αρμόδιων υπηρεσιών έχει μπει ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Κίνα.
Πώς «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα
Ο 54χρονος σμήναρχος, ο οποίος είχε εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες – Ηλεκτρονικά (Τ/Η), αποτελούσε έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα σε αυτό που πλέον κερδίζει τους πολέμους: την πληροφορία. Γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια το τηλεπικοινωνιακό φάσμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι επικοινωνίες, οι συχνότητες και τα ραντάρ.
Η ΕΥΠ, σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, έβαλε υπό παρακολούθηση τον 54χρονο τουλάχιστον από τον περασμένο Οκτώβριο, προσπαθώντας αρχικά να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο αξιωματικός είναι κατάσκοπος των Κινέζων και, κατ’ επέκταση, να διαπιστώσει τι είναι αυτό που προωθεί στο Πεκίνο.
Το ότι ήταν κατάσκοπος επιβεβαιώθηκε γρήγορα και στη συνέχεια τα στελέχη των Υπηρεσιών διαπίστωσαν ότι ο σμήναρχος φωτογράφιζε έγγραφα και πληροφορίες, τα οποία έστελνε στην Κίνα μέσω κρυπτογραφημένης συσκευής που του είχαν παραχωρήσει οι χειριστές του.
Όταν χθες το πρωί έγινε η επιχείρηση στη Σμηναρχία, όπου ήταν διοικητής και συνελήφθη ο 54χρονος, κατασχέθηκαν αμέσως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι και USB, τα οποία θα σταλούν για ανάλυση στα εργαστήρια. Ταυτόχρονα, έγινε έφοδος και στο σπίτι του, όπου εντοπίστηκε ένα laptop, ενώ έχει βρεθεί και η ειδική συσκευή που χρησιμοποιούσε.
Κατά την εξέτασή του, ο σμήναρχος, μετά από πολλές αντιφάσεις, τελικά «έσπασε» σε δύο στελέχη της ΕΥΠ, στα οποία αποκάλυψε τα πάντα, δίνοντας λεπτομέρειες για τον χειριστή του (τον σύνδεσμό του) ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα.