GPO: Διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Τι δείχνει το β’ μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου του Powergame.gr για τη σύγκριση των αρχηγών στην οικονομία και την αξιολόγηση των υπουργών

Καθώς έκλεισε ο κύκλος των εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η καταγραφή της πρόθεσης ψήφου στο Οικονομικό Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου δείχνει ότι διατηρείται η διψήφια διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το τι θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες εάν διεξάγονταν οι εκλογές με απλή αναλογική, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35.2% των ψήφων έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με την τελευταία μέτρηση του περασμένου Ιουλίου, η ΝΔ εμφανίζει απώλεια 0,8 ποσοστιαίων μονάδων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα. Στο «χάρτη» των υπόλοιπων κομμάτων, το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6% (6,5% στη μέτρηση του Ιουλίου 2021), το ΚΚΕ 6,2% (5,8%), η Ελληνική Λύση 3,4% (3,6%) και το ΜΕΡΑ 25 2,9% (3%). Ένα ποσοστό 6,6% διανέμεται σε άλλους μικρότερους σχηματισμούς (Έλληνες για την πατρίδα, Δημιουργία, άλλο κόμμα) ενώ ένας στους δέκα που ρωτήθηκαν δήλωσε αναποφάσιστος.

Αν όμως η πολιτική ατζέντα στο προσεχές διάστημα θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας (Ταμείο Ανάκαμψης, μεσαία τάξη, επενδύσεις, απασχόληση) τότε ο πρωθυπουργός ξεκινά τον μαραθώνιο των επόμενων μηνών-παρά τις όποιες απώλειες-, έχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, ποιος γνωρίζει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας, ο κ.Μητσοτάκης προηγείται με 45,4% έναντι 25,9% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ερώτημα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 43,5% των προτιμήσεων έναντι 29,2% του κ. Τσίπρα. Στο τρίτο ερώτημα, για το ποιος μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα, η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο διευρύνεται: ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 50% έναντι 18,1% του κ. Τσίπρα.

Μικρές ανακατατάξεις εμφανίζονται και στην αξιολόγηση των υπουργών, μετά μάλιστα και τον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά, με 69,8%, με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη να διαγράφει ανοδική τροχιά και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 54,4%. Τρίτος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος με 49,4% ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο νεοεισελθείς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Εσωτερικών Μ.Βορίδης.