Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Keele Greece Οδυσσέας Ζώρας στο Φόρουμ Καινοτομίας του ΑΠΘ

Μετάβαση από την εκπαίδευση γνώσης στην εκπαίδευση δεξιοτήτων και σύνδεση με αγορά εργασίας

Οδυσσέας Ζώρας Keelee University Greece © ΔΤ

Στο νέο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρθηκε μιλώντας στο Φόρουμ Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Keele Greece, καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Οδυσσέας Ζώρας.

«Το ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να περάσει από την εκπαίδευση της γνώσης στην εκπαίδευση των ικανοτήτων-δεξιοτήτων, και να συνδεθεί με τις απαιτήσεις της συνεχώς εξελισσόμενης αγοράς εργασίας». Και τόνισε ότι « στο Πανεπιστήμιο Keele η φοιτητική εμπειρία αποκτά νέα διάσταση. Οι φοιτητές μας γίνονται μέλη ενός ζωντανού, διεπιστημονικού οικοσυστήματος, στο οποίο η τεχνολογία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπου η θεωρία γίνεται πράξη και η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας».

Θυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμίο Keele Greece που συμμετείχε στο Aristotle Innovation Forum του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο παράρτημα δημόσιου βρετανικού Πανεπιστημίου που έλαβε άδεια μη Κρατικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα το 2025 .

Ειδικότερα, ο κ Ζώρας, με συντονιστές τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Ιάκωβο Μιχαηλίδη, και τον Καθηγητή Φυσικής, Παναγιώτη Πατσαλά, ανέπτυξε τη φιλοσοφία της αναγκαίας μετάβασης από την παραδοσιακή «εκπαίδευση της γνώσης» στην «εκπαίδευση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων». Επεσήμανε ότι η πορεία των σύγχρονων Πανεπιστημίων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης καλείται να εστιάζει στη διαμόρφωση επιστημόνων και επαγγελματιών που θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς εργασίας και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μέλλοντος, ξεπερνώντας την παραδοσιακή ακαδημαϊκή πεπατημένη».

«Ναι» από το Πανεπιστήμιο Keele Greece σε υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας

Επιπλέον, ο κ. Ζώρας υπεραμύνθηκε της σύστασης του υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κομβική θεσμική πρωτοβουλία που θα απελευθερώσει υγιείς δυνάμεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας. Αναλύοντας το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Keele Greece, ο Πρύτανης ανέφερε χαρακτηριστικά πως καταλύτη για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του σχεδίου αποτελεί η διαρκής και στενή συνεργασία με το μητρικό πανεπιστήμιο στη Μεγάλη Βρετανία. «Η ενεργός παρουσία των Βρετανών ομολόγων μας και η συνεχής μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής διασφαλίζουν ότι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία στην Αθήνα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα κορυφαία διεθνή πρότυπα», τόνισε.

Ο Οδυσσέας Ζώρας υπογράμμισε ότι στις νέες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου επί της οδού Ιπποκράτους, δημιουργείται ένα εντελώς νέο είδος πανεπιστημιακού οικοσυστήματος. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια δυναμική πλατφόρμα που συνδέει την ακαδημαϊκή γνώση με προηγμένες ψηφιακές υποδομές, έχοντας στο επίκεντρο αυτού του πρότυπου περιβάλλοντος τον ίδιο τον φοιτητή προσφέροντάς του υποστηρικτικά εργαλεία, ολοκληρωμένα προγράμματα mentoring και διαρκή καθοδήγηση. «Για να έχει όμως ουσιαστικό αντίκρισμα αυτό το ανθρωποκεντρικό μοντέλο, οφείλουμε να το θωρακίσουμε επιστημονικά. Στο Πανεπιστήμιο Κeele, η εκπαιδευτική εμπειρία συνδέεται οργανικά, ήδη από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας μας, με την πρωτογενή επιστημονική αναζήτηση και την εφαρμοσμένη καινοτομία», συμπλήρωσε ο Πρύτανης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ερευνητικός βραχίονας του πανεπιστημίου κάτω από το Κέντρο Τεχνολογίας, Έρευνας και Καινοτομίας έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Σε στενή και διαρκή σύμπραξη με τις κορυφαίες και εδραιωμένες ερευνητικές ομάδες του μητρικού πανεπιστημίου στη Μεγάλη Βρετανία, το Κέντρο διασφαλίζει την άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στην Αθήνα, θέτοντας γερές βάσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας.

 

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!