Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Πού και πότε θα γίνει η συγκέντρωση την Παρασκευή

Συμπληρώνονται 13 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού και μεταλλεργάτη στο Κερατσίνι, από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάαδα

Το μνημείο για τον Παύλο Φύσσα © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Aντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι την Παρασκευή 18.9.2026 στις 5:30 μ.μ. στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π.Φύσσα 60), με πορεία στο μπλόκο της Κοκκινιάς, οργανώνουν εργατικά σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, πολιτικές κινήσεις και μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Παράλληλα, αντιφασιστική συναυλία του «Συλλόγου Πολιτισμού Killah P. Φύσσας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17.9.2026 στις 6:30 μ.μ. στα Λιπάσματα Δραπετσώνας (Σιλό).

Την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 13 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού και μεταλλεργάτη Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Η φετινή επέτειος κρίνεται ακόμη πιο επίκαιρη, καθώς συμπίπτει με την πρόσφατη αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, που έχει σηκώσει συζητήσεις μεταξύ των πολιτών προκαλώντας αντιδράσεις.

«Δεν ξεχνάμε! Δεν συγχωρούμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, τον θρέφει και τον αξιοποιεί», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η δολοφονία του Παύλου, λίγες μέρες μετά την οργανωμένη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τον πραγματικό ρόλο της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, των ταγμάτων εφόδου, των φασιστών συνολικά. Μακρύ χέρι του συστήματος, στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των καπιταλιστών. Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, μετανάστες, νέοι και κάθε άνθρωπος που αγωνίζεται, που αντιστέκεται απέναντι στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο, στη φτώχεια και στον ξεριζωμό, βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Υπερασπίζονται τα συμφέροντα του σάπιου συστήματος για να κρυφτούν η εγκληματική πολιτική του κέρδους των λίγων και οι συνέπειές της, απέναντι στην ικανοποίηση των αναγκών των πολλών».

Kάλεσμα στους συμμαθητές τους για κατάληψη στα σχολεία την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στην μνήμη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά.

Στην ανακοίνωσή της, θέτει ως κεντρικό σύνθημα το «Ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά-Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και καλεί τα σχολεία της περιοχής να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επιπλέον, σωματεία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις προγραμματίζουν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Σε συγκέντρωση την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στην Πάτρα (7:30 μ.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων) προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμη σε:

Αγρίνιο: Στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο Παπαστράτου,

Αλεξανδρούπολη: Στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο,

Άρτα: Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς,

Γιάννενα: Το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου και στις 7 μ.μ. στον πλάτανο στην Αβέρωφ,

Ζάκυνθος: Στις 7 μ.μ. στην πρώην Νομαρχία,

Ηράκλειο: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας,

Κέρκυρα: Στις 7 μ.μ. στην Ανουντσιάτα,

Λάρισα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Νομαρχίας),

Λευκάδα: Στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Μηνά,

Μυτιλήνη: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς,

Πρέβεζα: Στις 7 μ.μ., στη Θεοφάνειο,

Χανιά: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.