Για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου, για το εμβόλιο της γρίπης αλλά και για το επεισόδιο στην Καλαμπάκα μίλησε ο κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ο καθηγητής μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά FM» τόνισε ότι: «Αυτό που πρέπει να δούμε με πολύ προσοχή είναι ότι επειδή έχουμε κτίσει μια ανοσιακή απόκριση μέσω των εμβολιασμών σε ένα ποσοστό 60-64% αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το διατηρήσουμε και όχι να αρχίσουμε να το μειώνουμε».
Σχετικά με την τρίτη αναμνηστική δόση υπογράμμισε ότι είναι μια δόση η οποία αφορά αυτή τη διατήρηση και αν δεν γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγιναν οι αρχικές δόσεις, στο κατάλληλο φυσικά χρονικό διάστημα, αυτό το ποσοστό δεν θα είναι το ίδιο μετά από τρεις μήνες, θα αρχίσει σιγά σιγά να χάνεται.
Ο ίδιος προσθέτει το εξής: «Πρέπει και εμείς σαν γιατροί που ασχολούμαστε με τη νόσο και έχουμε και θεσμικούς ρόλους να φτιάξουμε σε συνεργασία θεραπευτικά πρωτόκολλα καινούργια γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι ότι υπάρχουν στη βιβλιογραφία φαρμακευτικές παρεμβάσεις οι οποίες φαίνεται να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους της νόσου που αυτές πρέπει σιγά-σιγά να αρχίζουμε να τις εφαρμόζουμε στους συγκεκριμένους ασθενείς με σκοπό να μειώσουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και φυσικά πολύ περισσότερο το θάνατο. Περιμένουμε ήδη της εγκρίσεις του EMA ή και τις δημοσιεύσεις, έχουμε δει την προ-δημοσίευση, μπορούν να χορηγηθούν και σε ανθρώπους μέσα στις πρώτες 2 με 3 μέρες της νόσου σε κάποιους μέσα στις πρώτες 5 με 7 και να γίνει και διαχείριση της νόσου στο σπίτι. Πιστεύω ότι μέσα στο Νοέμβριο θα έχει τελειώσει το ζήτημα. Αυτός είναι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή μαζί με την τρίτη δόση»
Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης τόνισε ότι το καλύτερο είναι να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου κοντά στις 15 όμως γιατί η ενδημικότητα στην Ελλάδα ξεκινάει γύρω στις 15 Δεκεμβρίου οπότε θα είμαστε καλυμμένοι στο χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει για τη γρίπη.
Τι είπε για το περιστατικό στην Καλαμπάκα
O ίδιος σχολίασε ότι: «Το περιστατικό που έγινε στην Καλαμπάκα πρέπει να το αποκλιμακώσουμε περνώντας ένα μήνυμα ουσιαστικά ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχει ο Λουκίδης που μπορεί να βλέπει τους αρρώστους ή η καθαρίστρια που μπαίνει στους θαλάμους ή η νοσηλεύτρια που δουλεύει στη ΜΕΘ, ο νοσηλευτής που δουλεύει στο τμήμα, είναι μια συνολική προσπάθεια και σε αυτή τη συνολική προσπάθεια συμμετέχουμε όλοι. Συμμετέχετε και εσείς στον τομέα της ενημέρωσης, συμμετέχει και ο άνθρωπος ο οποίος έχει την εστίαση με σκοπό να προστατεύουμε όλοι τη δημόσια υγεία».
Πρόσθεσε ότι: «Εάν το καταλάβουμε αυτό και γίνουμε όλοι υπεύθυνοι και έχουμε την ατομική ευθύνη θα μπορέσουμε ίσως να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Πρέπει να περάσει το μήνυμα «όλοι μαζί μπορούμε» γιατί είναι μια συνολική προσπάθεια».