Πολεμική Αεροπορία: Κοινή άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ

Μεγάλη αεροπορική άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ εντός των FIR Τελ Αβιβ και Λευκωσίας

Πολεμικά αεροπλάνα ©Eurokinissi

H αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ με την επωνυμία «Frizis Damas 2022» διεξήχθη χθες εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ εναέριος ανεφοδιασμός πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας.

Οπως έγινε γνωστό από την Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση πήρε την ονομασία «FRIZIS DAMAS», μετά από επιλογή και συναίνεση και των δύο χώρων, από τους:

  • Μαρδοχαίο Φριζή: Ελληνοεβραίο (Ρωμανιώτη) αξιωματικό του Στρατού Ξηράς , ο οποίος πολέμησε σε όλα τα μέτωπα από τον Α’ ΠΠ έως και τον Β’ΠΠ, όπου φονεύθηκε στην Πίνδο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 και
  • Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, με τις ενέργειές του κατά την Κατοχή (1941-1944) διέσωσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων Εβραίων από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Για το λόγο αυτό, μετά τον Β’ ΠΠ αναγορεύθηκε από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ ως Δίκαιος των Εθνών.