Γ.Δ.
1480.09 0,00%
ACAG
0,00%
6.06
CENER
0,00%
8.65
CNLCAP
0,00%
7.75
DIMAND
0,00%
9.1
OPTIMA
0,00%
11.68
TITC
0,00%
31.85
ΑΑΑΚ
0,00%
6.3
ΑΒΑΞ
0,00%
1.62
ΑΒΕ
0,00%
0.463
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.28
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.84
ΑΛΜΥ
0,00%
2.78
ΑΛΦΑ
0,00%
1.732
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.84
ΑΡΑΙΓ
0,00%
12.4
ΑΣΚΟ
0,00%
2.71
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.2
ΑΤΕΚ
0,00%
0.382
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.38
ΑΤΤ
0,00%
11.2
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.42
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
0,00%
6.32
ΒΙΟΚΑ
0,00%
2.62
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.34
ΒΙΟΤ
0,00%
0.254
ΒΙΣ
0,00%
0.162
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.66
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.59
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
16.28
ΔΑΑ
0,00%
8.316
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.68
ΔΕΗ
0,00%
11.72
ΔΟΜΙΚ
0,00%
4.545
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.356
ΕΒΡΟΦ
0,00%
1.6
ΕΕΕ
0,00%
32.54
ΕΚΤΕΡ
0,00%
4.09
ΕΛΒΕ
0,00%
5.05
ΕΛΙΝ
0,00%
2.34
ΕΛΛ
0,00%
14.15
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
2.61
ΕΛΠΕ
0,00%
8.4
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.26
ΕΛΤΟΝ
0,00%
1.876
ΕΛΧΑ
0,00%
2.06
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.83
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.152
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12.02
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.315
ΕΤΕ
0,00%
8.36
ΕΥΑΠΣ
0,00%
3.2
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.94
ΕΥΡΩΒ
0,00%
2.103
ΕΧΑΕ
0,00%
5.13
ΙΑΤΡ
0,00%
1.66
ΙΚΤΙΝ
0,00%
0.408
ΙΛΥΔΑ
0,00%
1.655
ΙΝΚΑΤ
0,00%
5.2
ΙΝΛΙΦ
0,00%
4.9
ΙΝΛΟΤ
0,00%
1.164
ΙΝΤΕΚ
0,00%
6.24
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
4.4
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.235
ΙΝΤΚΑ
0,00%
3.69
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
0,00%
338
ΚΕΚΡ
0,00%
1.49
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
0,00%
1.665
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.526
ΚΟΥΑΛ
0,00%
1.27
ΚΟΥΕΣ
0,00%
5.71
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
0,00%
11.15
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.83
ΚΥΡΙΟ
0,00%
1.33
ΛΑΒΙ
0,00%
0.96
ΛΑΜΔΑ
0,00%
6.8
ΛΑΜΨΑ
0,00%
36
ΛΑΝΑΚ
0,00%
1
ΛΕΒΚ
0,00%
0.332
ΛΕΒΠ
0,00%
0.316
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.4
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.71
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.95
ΜΕΒΑ
0,00%
3.95
ΜΕΝΤΙ
0,00%
2.89
ΜΕΡΚΟ
0,00%
48
ΜΙΓ
0,00%
3.98
ΜΙΝ
0,00%
0.565
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
0,00%
27.82
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.45
ΜΟΤΟ
0,00%
3.03
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.71
ΜΠΕΛΑ
0,00%
27.2
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.37
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2.01
ΜΠΤΚ
0,00%
0.482
ΜΥΤΙΛ
0,00%
37.02
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.92
ΝΑΥΠ
0,00%
1.01
ΞΥΛΚ
0,00%
0.271
ΞΥΛΠ
0,00%
0.48
ΟΛΘ
0,00%
21.6
ΟΛΠ
0,00%
24.45
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.71
ΟΠΑΠ
0,00%
14.88
ΟΡΙΛΙΝΑ
0,00%
0.931
ΟΤΕ
0,00%
13.8
ΟΤΟΕΛ
0,00%
12
ΠΑΙΡ
0,00%
1.12
ΠΑΠ
0,00%
2.47
ΠΕΙΡ
0,00%
3.792
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8.9
ΠΛΑΘ
0,00%
4.09
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.3
ΠΡΔ
0,00%
0.294
ΠΡΕΜΙΑ
0,00%
1.184
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
0,00%
5.02
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.665
ΣΑΡ
0,00%
11.14
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.034
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.375
ΣΙΔΜΑ
0,00%
1.9
ΣΠΕΙΣ
0,00%
7.56
ΣΠΙ
0,00%
0.712
ΣΠΥΡ
0,00%
0.172
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
18.1
ΤΖΚΑ
0,00%
1.635
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.12
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.752
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.244
ΦΡΛΚ
0,00%
4.1
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.6

Ανοιχτή η Βαρβάκειος, ποιά σούπερ μάρκετ λειτουργούν

Ανοιχτές μέχρι το μεσημέρι θα παραμείνουν την Καθαρά Δευτέρα η Βαρβάκειος, η αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη και η αγορά Καπάνι στη Θεσσαλονίκη, καθώς και συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ.

Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα

-Τα Lidl θα έχουν ανοιχτά τα καταστήματά τους σε όλη την Ελλάδα, με ωράριο 08:00-14:00

-Η ΑΒ Βασιλόπουλος θα κρατήσει τα σούπερ μάρκετ κλειστά, εκτός από το κατάστημα στα Σπάτα, που θα είναι ανοιχτό από τις 07:00 έως τις 23:00 και το κατάστημα στη Σαντορίνη με ωράριο 08:00-15:00

-Το My Market θα είναι ανοιχτό με ωράριο 08:00-14:00 στην Ανάβυσσο, την Κερατέα, το Κορωπί, το Λαύριο (στην πλατεία), τη Λούτσα και τα Σπάτα
Σκλαβενίτης, Μασούτης και Γαλαξίας δε θα ανοίξουν κανένα από τα καταστήματά τους

-Η αλυσίδα Κρητικός θα είναι ανοιχτή με ωράριο λειτουργίας 09:00-14:00

-Το Market In θα είναι επίσης κλειστό.

-Τα ΟΚ Μarket θα λειτουργήσουν από τις 08:00 έως τις 23:00.

Ανοιχτές μέχρι το μεσημέρι θα παραμείνουν η Βαρβάκειος, η αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη και η αγορά Καπάνι στη Θεσσαλονίκη.

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται και σήμερα στη Βαρβάκειο αγορά, όπου αρκετοί καταναλωτές σπεύδουν προκειμένου να κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής για το σημερινό σαρακοστιανό τραπέζι.

Ανοιχτοί θα είναι και οι φούρνοι για τη διάθεση της παραδοσιακής λαγάνας.

Συμβουλές για το Σαρακοστιανό τραπέζι από τον ΕΦΕΤ

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

– Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

– Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

– Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

– Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

– Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

– Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

– Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

– Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

– Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

– Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

– Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

– Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

– Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

– Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

– Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!