Την πρώτη μεγάλη «μάχη» της ζωής τους δίνουν σήμερα Σάββατο χιλιάδες μαθητές διεκδικώντας μία θέση στα Πρότυπα Σχολεία, ενός θεσμού που έχει αγκαλιαστεί από την ελληνική οικογένεια καθώς προάγει την αριστεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον έλεγχο που έγινε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί 9.056 αιτήσεις για 1.775 θέσεις σε Πρότυπα Σχολεία (το ποσοστό επιτυχίας θα διαμορφωθεί 19,6%), 3.274 αιτήσεις για 1.166 θέσεις σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ποσοστό επιτυχίας 35,6 %) και 328 αιτήσεις για 380 θέσεις σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας, ενώ 12.159 αιτήσεις υποβλήθηκαν για 3.134 θέσεις στα 104 Πειραματικά σχολεία της χώρας στα οποία θυμίζουμε ότι η εισαγωγή γίνεται με δημόσια κλήρωση των υποψηφίων, η οποία διενεργήθηκε χθες.
Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται σε περίπου 25.000, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία και διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή του θεσμού. Σήμερα στα Πρότυπα και Πειραματικά Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της χώρας φοιτούν 20.165 μαθητές, σε σύνολο 1.135.495 μαθητών στις αντίστοιχες εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Το 2022 είχαν γίνει 17.791 αιτήσεις, το 2023 ο αριθμός έφθασε στις 19.805 και το 2024 ξεπέρασε τις 20.000 (για την ακρίβεια 20.299). Το 2024 διατέθηκαν 1.794 θέσεις στα 42 Πρότυπα και 3.003 θέσεις στα 104 Πειραματικά Σχολεία όλης της χώρας.
Ενδεικτικό εξάλλου της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σχετικά με τα Πρότυπα Σχολεία, στο πλαίσιο της επιδιωκόµενης αναβάθµισής τους, είναι ότι ξεκινά σε ορισμένα από αυτά η εισαγωγή από τον Σεπτέμβριο του 2026, του ∆ιεθνούς Απολυτηρίου (Ι.Β.), ενός προγράµµατος σπουδών που εστιάζει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων ανάλυσης και επίλυσης προβληµάτων και μέχρι στιγμής προσφερόταν από ιδιωτικά σχολεία.
Οι μαθητές αξιολογούνται σήμερα στη γραπτή δοκιμασία σε γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο ανάλογα με την ηλικία τους και για τον λόγο αυτό δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης από τα σχολικά βιβλία και οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη, καθώς δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες βασίζονται στην αποστήθιση. Ειδικότερα, στις φετινές εξετάσεις οι µαθητές θα αξιολογηθούν σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, στο ∆ηµοτικό σχολείο και στο Γυµνάσιο κατά περίπτωση, σχετικές µε την κατανόηση κειµένων της ελληνικής γλώσσας και των µαθηµατικών εννοιών.
Για εφέτος έχει αποφασιστεί αλλαγή του τρόπου των εξετάσεων των υποψηφίων, με νέο σύστηµα το οποίο προσοµοιάζει µε αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο του χαρακτήρα και την κεντρική επιλογή των θεµάτων από έµπειρη επιτροπή θεµατοδοτών.
Από την Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης Διαδικασιών Εξετάσεων και Κλήρωσης, ορίζεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την προσέλευση στο Εξεταστικό Κέντρο το έγγραφο της ταυτοπροσωπίας τους το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο για υποψήφιους άνω των 12, αλλιώς ταυτοπροσωπία από Κ.Ε.Π. για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη) και εκτυπωμένη την αίτησή τους από την πλατφόρμα των αιτήσεων, στην οποία και αναγράφεται ο εξαψήφιος κωδικός υποψηφίου και το Εξεταστικό Κέντρο.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εισέρχονται στο Εξεταστικό Κέντρο τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας, έως τις 9:00, ενώ η ώρα έναρξης της γραπτής δοκιμασίας είναι στις 10:00. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό, σκούρο μπλε ή μαύρο στυλό διαρκείας και γεωμετρικά όργανα. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού, γόμας, ούτε αριθμομηχανής. Τα κινητά τηλέφωνα και ρολόγια τύπου smart watch απαγορεύονται, για αυτό θα παραδίδονται στους επιτηρητές κατά την είσοδο στην αίθουσα απενεργοποιημένα πλήρως και θα φυλάσσονται με το όνομα του υποψηφίου.