Καθώς ξεκινά η αντιπυρική περίοδος απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και υπευθυνότητα από όλους, τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μηδενική ανοχή: «Το θεσμικό και συγκεκριμένα το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις ποινές είναι βαρύτατο» δήλωσε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μαρκόπουλο και τη Ριτσώνα, καθώς και στην πορεία της εκστρατείας του καθαρισμού των οικοπέδων. Υπογράμμισε ότι, παρά τις ευνοϊκότερες κλιματολογικές συνθήκες συγκριτικά με πέρυσι, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και υπευθυνότητα από όλους, καθώς μία και μόνο μέρα με δύσκολες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά περιστατικά.
Η Πυροσβεστική επιτελεί εξαιρετικά το έργο της, σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία, ανέφερε ακόμα. Δήλωσε ότι η χώρα είναι καλύτερα οργανωμένη, επισημαίνοντας πως το 2025 ξεκινά με τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην ιστορία του Σώματος -συνολικά 18.000 γυναίκες και άνδρες μόνιμου, πενταετούς και εποχικού προσωπικού- αριθμός αυξημένος κατά 4.000 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των drones που υποστηρίζουν το έργο της πυρόσβεσης, φτάνοντας τα 82 έναντι 45 την προηγούμενη χρονιά, με στόχο την πανελλαδική κάλυψη κρίσιμων περιοχών.
Σχετικά με τον εναέριο στόλο, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, η χώρα διαθέτει επιχειρησιακή δύναμη 80-85 εναέριων μέσων (49 μισθωμένα και 30-35 από τον εθνικό στόλο), τα οποία είναι κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια, βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πυροσβεστικής.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στην πρόοδο των έργων «Antinero» που υλοποιούνται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό δασών, τη συντήρηση δεξαμενών και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενισχύοντας, όπως είπε, τη διάσταση της πρόληψης. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για υπεύθυνη στάση και εγρήγορση, τονίζοντας ότι η ατομική ευθύνη είναι κρίσιμος πυλώνας της πολιτικής προστασίας.
Αναφορικά με την εκστρατεία καθαρισμού οικοπέδων, υπενθύμισε την παράταση της προθεσμίας έως τις 15 Ιουνίου, λόγω των αυξημένων φετινών βροχοπτώσεων. Επιπλέον , κάλεσε τους δήμους να συνδεθούν άμεσα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων και καταγγελιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία. Όπως τόνισε το υπουργείο βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών και προσέθεσε ότι φέτος έχει διατεθεί αυξημένο κονδύλι 40 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στους δήμους. Το αντίστοιχο κονδύλι το 2024 , όπως σημείωσε, ήταν 31 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 ανερχόταν σε 18,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί πλήρης κύκλος συντονιστικών συσκέψεων με όλους τους συναρμόδιους φορείς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, διασφαλίζοντας, όπως υπογράμμισε, πως όλοι γνωρίζουν τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της ΔΙΚΑΦΚΑ, καθώς και στην ενίσχυση του ρόλου των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών πυροσβεστών.
«Ως υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, υπενθυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικότερα μέσω της ΔΙΚΑΦΚΑ — της Διοίκησης Κατασκευών και Φυσικών Καταστροφών — οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για έναν τομέα που έχω δουλέψει εκτενώς, σε συνεργασία με τον προκάτοχο μου, και έχει ήδη παραχθεί σημαντικό έργο, με θετική παρακαταθήκη. Η Πολιτεία είναι παρούσα, ενισχυμένη και συντονισμένη, τόνισε», ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε ότι, προχθές ολοκλήρωσαν επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. «Συγκεντρώσαμε όλους τους συναρμόδιους φορείς στο ίδιο τραπέζι· ο καθένας γνωρίζει τον ρόλο του, υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ασυντονισίας σε περίπτωση κρίσης», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο και την ανθρώπινη ζωή, απαιτείται η προσπάθεια όλων. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».