Ολοκληρώθηκαν στο δικαστήριο οι απολογίες τεσσάρων από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι είναι κτηνοτρόφοι σε περιοχές της Θεσσαλίας και θεωρούνται συνεργοί για την κατηγορία της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι δεν απολογήθηκαν, αλλά εκπροσωπούνται στη δίκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους δικηγόρους τους. Από την αρχή της διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι το αδίκημα έχει εξαλειφθεί, καθώς έχουν επιστρέψει τα χρήματα που φέρονται να έλαβαν με ψευδείς δηλώσεις. Τα ποσά, ανά περίπτωση, δεν ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ.
Κατά την απολογία της, η πρώτη κατηγορούμενη, δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, ανέφερε πως το 2018, αφού είχαν αγοράσει εκτάσεις στη Θεσσαλία, επιδίωξαν να μισθώσουν γη για θερινή βόσκηση, με στόχο να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με ένα άτομο που είχε οικογενειακές εκτάσεις. Η πρόεδρος τη ρώτησε αν οι εκτάσεις αυτές ήταν δημόσιες και δασικές. Η κατηγορούμενη απάντησε πως δεν ήταν, βασιζόμενη στην εξειδίκευσή της. Τόνισε πως τότε δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες για να ενημερωθεί και χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες από το Google, χωρίς να αμφιβάλλει ή να έχει αμφιβολίες.
Επιπλέον, χαρακτήρισε λάθος το ποσό που αναγραφόταν στο μισθωτήριο, το οποίο ανέφερε 10 ευρώ ετησίως, αντί για 10 ευρώ ανά στρέμμα. Εξήγησε πως δεν πρόσεξε την αναφορά αυτή και βρήκε παράλογο να ενοικιάζουν 1.000 στρέμματα με 10 ευρώ συνολικά. Ο εισαγγελέας της υπενθύμισε πως αυτό ήταν το συμφωνημένο ποσό και τη ρώτησε πώς δεν το πρόσεξε, ειδικά ως δικηγόρος που συνεργαζόταν με έμπειρους ανθρώπους.
Οι καταθέσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο πρώην ιδιοκτήτης του κέντρου υποδοχής δηλώσεων κατέθεσε ότι οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί περιελάμβαναν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως το μισθωτήριο και τις συντεταγμένες των εκτάσεων. Τόνισε μάλιστα πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο την επιχείρησή του και την καριέρα του για 40.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων, κληρονόμος του πατέρα του, κατέθεσε ότι αφού ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες, μίσθωσαν τις εκτάσεις. Σε ερώτηση για το ύψος των ενοικίων, απάντησε πως αυτό ανταποκρίνεται στις τιμές της αγοράς.
Η δίκη θα συνεχιστεί στο τέλος του μήνα με την εισαγγελική πρόταση. Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα θα διατυπώσει την πρότασή της για την ενοχή ή μη των 7 κατηγορουμένων για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.