Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στη Χίο, νέο 112 για δύο περιοχές

Ξανά ξεκίνησαν οι ρίψεις από αέρος. Πόσες δυνάμεις επιχειρούν, τι λέει ο δήμαρχος Χίου. Έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί

Πυρκαγιά στη Χίο © Κώστας Αναγνώστου/Eurokinissi

Στο έλεος των πυρκαγιών εξακολουθεί να βρίσκεται η Χίος, με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη στις περιοχές Κοφινά, Αγία Άννα και Άγιο Μακάριο Βροντάδου. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες συνεχίστηκε όλη τη νύχτα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/6), εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Ρέστα και Αγία Παρασκευή Καρυών να εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς την πόλη της Χίου. Από τις 05:50 το πρωί, πυροσβεστικά ελικόπτερα ξεκίνησαν ξανά τις ρίψεις νερού, ενισχύοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης. Παρά τη συνεχιζόμενη ένταση, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί

Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι τρία σπίτια κάηκαν στην περιοχή Άγιος Δημήτριος, χωρίς να υπάρξουν θύματα, αλλά μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του Real ο δήμαρχος του νησιού διέψευσε πως κάηκαν κάνοντας λόγο μόνο για ορισμένες ζημιές. Από τους αρμοδίους εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όλα τα μέτωπα της φωτιάς εμφανίζουν μικρή εικόνα ύφεσης, σύμφωνα με το politischios, αν και εξακολουθούν να καταγράφονται ενεργές εστίες σε κρίσιμες περιοχές.

Από τις 05:50 το πρωί, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα που παρέμειναν στο νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν ξανά ρίψεις νερού, επιχειρώντας στα πλέον απρόσιτα και ενεργά μέτωπα. Οι αεροπυροσβεστικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στις περιοχές Ρεστά και Αγία Παρασκευή Καρυών, όπου η φωτιά εξακολουθεί να έχει ένταση. Σύμφωνα με την πυροσβεστική τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και καίνε τόσο δασικές όσο και γεωργικές εκτάσεις.

 

Νύχτα αγωνίας

Τι προηγήθηκε; Μια νύχτα αγωνίας, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους του νησιού να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο τους. Η νυχτερινή μάχη με τις φλόγες δόθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονταν διαρκώς με την άφιξη πυροσβεστών και οχημάτων από την Αθήνα.

Ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, βροσκόταν στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, συντονίζοντας την επιχείρηση κατάσβεσης. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 38 οχήματα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, μεταβαίνει στη Χίο προκειμένου να ερευνήσει, σε συνεργασία με την κρατική ασφάλεια της ΕΛΑΣ, τα αίτια των πυρκαγιών. Στη Χίο με δυνάμεις από τη Λέσβο, βρίσκονται ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου Αλέξανδρος Κουβακάς και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η περιοχή του Βροντάδου συνεχίζει να παραμένει χωρίς ρεύμα για πάνω από 18 ώρες. Η αποκατάσταση της παροχής ρεύματος παραμένει σε προτεραιότητα για τον ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο το δύσβατο έδαφος και η συνέχιση της φωτιάς σε παρακείμενα σημεία, καθυστερούν την πλήρη πρόσβαση στα σημεία βλαβών.