Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απεργία των ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ως αντίδραση στην υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου από την 1η Ιουλίου. Η απεργία, η οποία ξεκίνησε ως διαρκείας, αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον έως και την Παρασκευή, με τους επαγγελματίες του κλάδου να μιλούν για «ψηφιακή ασφυξία» και να ζητούν άμεσα λύσεις και αναστολή της εφαρμογής του μέτρου.
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί μια νέα πλατφόρμα καταγραφής και αποστολής σε πραγματικό χρόνο όλων των τεχνικών εργασιών που εκτελούνται σε οχήματα, με στόχο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Το μέτρο έχει τεθεί ήδη σε ισχύ και αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις όπως συνεργεία, φανοποιεία, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, εταιρείες ηχοσυστημάτων, πλυντήρια, πάρκινγκ και γραφεία ενοικίασης οχημάτων.
Απεργία συνεργείων: Γιατί αντιδρούν οι ιδιοκτήτες
Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι σφοδρές. Οι ιδιοκτήτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος, δεν δόθηκε καμία επίσημη καθοδήγηση, ενώ το πλαίσιο εφαρμογής είναι θολό και δυνητικά επικίνδυνο για την επιβίωση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν, μεγάλο μέρος των συνεργείων δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε την τεχνική υποδομή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής καταγραφής. Πολλοί μάλιστα δηλώνουν ότι η απαίτηση για συνεχή χρήση υπολογιστών, παράλληλα με χειρωνακτικές εργασίες, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Μεταξύ άλλων, δηλώνουν πως η νέα υποχρέωση αυξάνει το λειτουργικό κόστος, μειώνει τον χρόνο εργασίας και καθιστά απαραίτητη την πρόσληψη υπαλλήλου αποκλειστικά για τη χρήση της πλατφόρμας, κάτι που δεν είναι οικονομικά εφικτό για όλους.
Η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων, Μηχανημάτων και Μοτοσικλετών Ελλάδας τονίζει ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι θεμιτός στόχος, αλλά καταγγέλλει ότι το μέτρο εφαρμόζεται βεβιασμένα, χωρίς προετοιμασία, χωρίς κίνητρα και με σοβαρές δυσανάλογες επιπτώσεις, οδηγώντας εν τέλει πολλούς επαγγελματίες στην έξοδο από το επάγγελμα.
Ανάλογη θέση υιοθετεί και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία κάνει λόγο για ένα σχέδιο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τη φορολογική διοίκηση και δημιουργεί «ένα ακόμα ψηφιακό βάρος», σε συνέχεια των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA), των ηλεκτρονικών τιμολογίων και του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
Οι επαγγελματίες ζητούν αφενός άμεση αναστολή της εφαρμογής, αφετέρου παράταση και αναμόρφωση του πλαισίου ώστε να γίνει λειτουργικό και ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Πάντως, από την απεργία εξαιρούνται τα ρεκτιφιέ, δηλαδή οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις ανακατασκευής κινητήρων, καθώς, όπως διευκρινίζεται, η φύση των υπηρεσιών τους δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις του ψηφιακού πελατολογίου και δεν επηρεάζεται άμεσα από το νέο σύστημα.
Η ΑΑΔΕ, από την πλευρά της, επιμένει στην ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας, επικαλούμενη στοιχεία που καταδεικνύουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον χώρο: 67% στα συνεργεία, 60% στα πλυντήρια και 41% στα πάρκινγκ. Ωστόσο, οι επαγγελματίες προειδοποιούν ότι «η βίαιη ψηφιοποίηση» χωρίς υποστήριξη και μεταβατική περίοδο μπορεί να οδηγήσει όχι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά στην εξόντωση των νόμιμων και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.
Ποιοι εξαιρούνται από το Ψηφιακό Πελατολόγιο
Από το ψηφιακό πελατολόγιο εξαιρούνται:
α) Οι οντότητες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
β) Οι οντότητες που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας.
γ) Η καταγραφή εργασιών που λαμβάνουν χώρα από συνεργεία των οντοτήτων πώλησης καινούριων αυτοκινήτων, οι οποίες απαιτούνται για να κινηθούν τα καινούργια αυτοκίνητα και να παραδοθούν καθ’ όλα έτοιμα στους αγοραστές (π.χ. αποκήρωση).
δ) Η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης σε κατόχους οχημάτων, από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση των θέσεων δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο κ.λπ.), ο δε κάτοχος του οχήματος μισθώνει το χώρο με συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια και διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου.
ε) Η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον εισάγονται στην εγκατάσταση της υπόχρεης οντότητας άνευ του οχήματος που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος).
στ) Η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα.
ζ) Η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και επισκευής οχημάτων επί του τόπου της βλάβης ή σε άλλο υποδεικνυόμενο σημείο.