Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού: Πότε είναι τον Ιούλιο, γιατί ονομάστηκε έτσι

Η πανσέληνος του Ιουλίου, γνωστή ως «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού» (Buck Moon), θα φωτίσει τον ουρανό την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Η πανσέληνος ανατέλλει στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο © EUROKINISSI

Ένα από τα πιο μαγευτικά φαινόμενα του καλοκαιρινού ουρανού πλησιάζει: η πανσέληνος του Ιουλίου, γνωστή ως «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού» (Buck Moon), θα φωτίσει τον ουρανό την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025. Πρόκειται για τη δεύτερη θερινή πανσέληνο του έτους – μετά το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου – και θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Την ημέρα εκείνη, η Σελήνη θα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα φωτισμένη από τη Γη. Η θέα της θα είναι ξεχωριστή, καθώς το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου συχνά εμφανίζεται με μια ελαφρά πορτοκαλί ή χρυσοκόκκινη απόχρωση κατά την ανατολή, λόγω της θέσης του χαμηλά στον ορίζοντα και των ατμοσφαιρικών φαινομένων του καλοκαιριού.

Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού: Η προέλευση της ονομασίας

Η ονομασία «Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού» ή «Buck Moon» έχει τις ρίζες της στους ιθαγενείς λαούς της Βόρειας Αμερικής. Τον Ιούλιο, τα αρσενικά ελάφια (γνωστά ως bucks) αρχίζουν να αναπτύσσουν και πάλι τα κέρατά τους, τα οποία είχαν προηγουμένως αποβάλει. Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί την αναγέννηση και τη δύναμη, καθώς κάθε χρόνο τα νέα κέρατα αναπτύσσονται μεγαλύτερα και ισχυρότερα.

Ο συμβολισμός του ελαφιού, ως πλάσμα της φύσης που ανανεώνεται, συνδέθηκε έτσι με την πανσέληνο αυτού του μήνα, αποτελώντας για τις παραδοσιακές κοινωνίες ένα σημάδι του κύκλου ζωής και της επανεκκίνησης.

Εκτός από το «Buck Moon», η πανσέληνος του Ιουλίου έχει αποκτήσει και άλλες ονομασίες μέσα στους αιώνες, προερχόμενες είτε από γεωργικές παραδόσεις είτε από παρατηρήσεις των εποχικών αλλαγών:

  • «Ζεστό Φεγγάρι» (Hot Moon): Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον Ιούλιο, αυτή η πανσέληνος συνδέθηκε με τον καύσωνα και τις θερμές νύχτες του καλοκαιριού.
  • «Φεγγάρι του Σανού» (Hay Moon): Στην καρδιά του καλοκαιριού, οι αγρότες παραδοσιακά θερίζουν και αποθηκεύουν τον σανό για το χειμώνα, και το φεγγάρι του Ιουλίου λειτουργούσε ως σημάδι γι’ αυτή τη δραστηριότητα.
  • «Φεγγάρι του Βατόμουρου» (Raspberry Moon): Αναφορά στην εποχή της συγκομιδής των καρπών, καθώς πολλά φρούτα όπως τα βατόμουρα ωριμάζουν αυτή την περίοδο.
  • «Πανσέληνος του Κεραυνού» (Thunder Moon): Ονομασία που σχετίζεται με τα καλοκαιρινά μπουρίνια και τις έντονες καταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές της Βόρειας Αμερικής τον Ιούλιο.
  • «Φεγγάρι του Ώριμου Καλαμποκιού» (Ripe Corn Moon): Αφορά κυρίως περιοχές όπου αυτή είναι η περίοδος ωρίμανσης του καλαμποκιού και σηματοδοτεί την προετοιμασία για τη συγκομιδή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ονόματα προέρχονται από έναν συνδυασμό ιθαγενών παραδόσεων, αποικιακών Αμερικανών και ευρωπαϊκών πολιτισμών που ερμήνευαν τα φαινόμενα του ουρανού μέσα από τον αγροτικό κύκλο και την καθημερινότητά τους.

Το καλεντάρι των φεγγαριών

Μετά την πανσέληνο του Ιουλίου, ακολουθούν οι εξής:

  • 9 Αυγούστου: Πανσέληνος του Οξύρρυγχου (Sturgeon Moon)
  • 7 Σεπτεμβρίου: Πανσέληνος του Καλαμποκιού (Corn Moon)
  • 6 Οκτωβρίου: Πανσέληνος του Κυνηγού (Hunter’s Moon)
  • 5 Νοεμβρίου: Φεγγάρι του Κάστορα (Beaver Moon)
  • 4 Δεκεμβρίου: Παγωμένο Φεγγάρι (Cold Moon)

Κάθε μία από αυτές τις πανσελήνους έχει τη δική της ιστορία και σημασία, προσφέροντας όχι μόνο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα αλλά και μια ευκαιρία να συνδεθούμε με τις εποχές και τον φυσικό κύκλο της ζωής.