Την Πέμπτη 25 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως γνωστοποίησε σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στις 25 Ιουλίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Όσοι μαθητές έχουν ήδη εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα, θα λάβουν ενημέρωση και μέσω γραπτού μηνύματος SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, που θα αναφέρει το Τμήμα επιτυχίας.
Οι τελικοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας, αποκλειστικά με τον εξαψήφιο κωδικό υποψηφίου, και όχι με τα πλήρη ονόματα, στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις, απευθυνόμενη στους χιλιάδες υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, η υπουργός τούς κάλεσε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο όχι με βάση τις φετινές βάσεις ή τις προβλέψεις, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες και ενδιαφέροντα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διερεύνησης των επαγγελματικών προοπτικών κάθε Σχολής, ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένες επιλογές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων, τονίζοντας πως οι οικογένειες θα πρέπει να υπολογίσουν αν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το οικονομικό βάρος της διαμονής και φοίτησης σε άλλη πόλη.
Άνοιξε η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό
Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν από σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου να υποβάλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο και το Παράλληλο Μηχανογραφικό, μέσα από την ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Η πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 17 Ιουλίου.
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν:
- Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) και
- Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σας σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.).
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Μηχανογραφικό
- Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των επιλογών, επομένως συνιστάται να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η δυνατότητα.
- Δεν είναι δυνατή η εισαγωγή σε σχολή που δεν έχει δηλωθεί στο Μηχανογραφικό. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προσεκτική επανεξέταση των επιλογών πριν από την οριστική υποβολή.
- Η εισαγωγή πραγματοποιείται στο τμήμα με την υψηλότερη σειρά προτίμησης για το οποίο συγκεντρώνονται τα απαραίτητα μόρια. Αν ο υποψήφιος έχει τα μόρια για περισσότερα από ένα τμήματα, θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει ψηλότερα.
- Η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) επιτρέπει τη δήλωση ενός τμήματος, χωρίς όμως να εγγυάται και την εισαγωγή σε αυτό.
- Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για μετεγγραφή πρέπει να ενημερωθούν για τις αλλαγές στις αντιστοιχίες τμημάτων, καθώς αυτές ενδέχεται να διαφοροποιούνται κάθε χρόνο.
Τα έξι βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
Σε πιο χρηστικό επίπεδο, έξι είναι τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για να συμπληρώσουν σωστά το Μηχανογραφικό.
- Είσοδος στην πλατφόρμα. Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ειδική πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ.
- Επεξεργασία, χωρίς οριστικοποίηση. Αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, οι υποψήφιοι μπορούν να ξεκινήσουν τη δοκιμαστική (προσωρινή) συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, χωρίς όμως να το οριστικοποιήσουν. «Αυτή η περίοδος είναι πολύτιμη για πειραματισμό, αλλαγές και καλύτερη ιεράρχηση», τονίζεται από το Εργαστήριο.
- Προετοιμασία εναλλακτικών σεναρίων. Είναι σημαντικό για τους υποψήφιους να δηλώσουν σχολές στις οποίες έχουν επιτύχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), χωρίς όμως να εστιάζουν αποκλειστικά στα συνολικά μόριά τους ή στις περσινές βάσεις – παράγοντες που μεταβάλλονται κάθε χρόνο. Αντιθέτως, χρειάζεται να προετοιμαστούν και για εναλλακτικά σενάρια, εξετάζοντας προσεκτικά και σχολές που ενδεχομένως δεν αποτελούσαν αρχικά την πρώτη τους επιλογή, αλλά παρουσιάζουν αξιόλογες προοπτικές και δυνατότητες εξέλιξης.
- Σωστή ενημέρωση για τις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι που σκοπεύουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής ή μετακίνησης σε άλλη σχολή ή ίδρυμα, θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τόσο την εγκύκλιο μετεγγραφών όσο και αυτή με τις αντιστοιχίες των σχολών του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο και καθορίζει αναλυτικά τις προϋποθέσεις, τις κατηγορίες δικαιούχων, τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η σωστή ενημέρωση ως προς τις μετεγγραφές είναι απαραίτητη, καθώς πολλές φορές επηρεάζει και τη στρατηγική με την οποία συμπληρώνεται το Μηχανογραφικό Δελτίο. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εμπιστευτεί ειδικούς, όπως τα μέλη του Εργαστηρίου, για να τον διαφωτίσουν σχετικά.
- Αποθήκευση και εκτύπωση μηχανογραφικού. Από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
- Προσοχή στις ημερομηνίες. Η προθεσμία υποβολής του Μηχανογραφικού είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τουλάχιστον κατά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε λυκείου.