Enaon και Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας παρουσίασαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα

Αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Δράμα. Παρουσιάστηκαν από Enaon και Αρχαιολογικό Μουσείο

Enaon EDA και Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας παρουσίασαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της «Υπόγειας Δράμας» © ΔΤ

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν στη Δράμα και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Enaon EDA και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας στις 7 Ιουλίου 2025. Αυτοί οι θησαυροί, από προϊστορικά έως νεότερα χρόνια, συμπεριλαμβάνουν κτήρια, τάφους και αγωγούς, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχής.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Φραντσέσκα Ζαννινόττι, τόνισε πως τα ευρήματα αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο και αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με την προστασία της κληρονομιάς. Η συνεργασία μεταξύ της Enaon EDA, των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των τοπικών αρχών υπήρξε καθοριστική για την προστασία τους. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, και ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, υπογράμμισαν τη σημασία της σύμπραξης αυτής για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Οι εργασίες συνεχίζονται, με την Enaon EDA να έχει ήδη κατασκευάσει 57 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 2 χλμ μέσης πίεσης στη Δράμα, ως μέρος ενός ευρύτερου έργου 49 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια.

Η ανακοίνωση της Enaon EDA

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δράμα και φωτίζουν πτυχές της μακραίωνης ιστορίας της πόλης, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Enaon EDA, θυγατρική της Enaon και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση εκθεμάτων της «Υπόγειας Δράμας» πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, παρουσία της Διευθύνουσας Συμβούλου της Enaon EDA, κας Φραντσέσκα Ζαννινόττι, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Δράμας, κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, του Δημάρχου Δράμας, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Κάτω Νευροκοπίου, κ. Λευτέρη Ταμπουρίδη, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κας Βασιλικής Πουλιούδη και πλήθους κόσμου.

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί, που περιλαμβάνουν κτήρια, τάφους, λιθόστρωτα και αγωγούς από τα προϊστορικά μέχρι και τα νεότερα χρόνια, αποτυπώνουν πτυχές της πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού της περιοχής. Ο εντοπισμός τους πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία της Enaon EDA, των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των τοπικών αρχών, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας τους, παράλληλα με την εξέλιξη της ενεργειακής υποδομής.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δράμα, φέρνουν στο φως τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και δημιουργούν νέες προοπτικές για την ανάδειξη και αξιοποίησή του. Παράλληλα, αποτελούν απόδειξη πως η ιστορία μπορεί να ζωντανέψει μέσα από σύγχρονα έργα υποδομής. Αυτή η σύμπραξη μεταξύ σύγχρονης τεχνολογίας και πολιτισμού δείχνει πώς η ανάπτυξη και η προστασία της κληρονομιάς μπορούν να προχωρήσουν χέρι-χέρι. Η μετάβαση της πόλης σε μια νέα ενεργειακή εποχή μέσα από καινοτόμες υποδομές αποτελεί μία επένδυση για τις επόμενες γενιές, ενώ η ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, μάς θυμίζει ότι το μέλλον χτίζεται πάνω στο παρελθόν», τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Φραντσέσκα Ζαννινόττι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και πρόσθεσε: «Η ανακάλυψη και η προστασία αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στενή συνεργασία μας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, την Περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μοιραστήκαμε έναν κοινό στόχο: να προχωρήσουμε το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Δράμας, με σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε: «Είναι τιμή και χαρά να βρίσκομαι στη φιλόξενη πόλη της Δράμας, σε μια εκδήλωση που ενώνει δύο φαινομενικά αντίθετους κόσμους: την καινοτομία και τον πολιτισμό, την ενέργεια και την ιστορία. Από τη μία, η Enaon EDA προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρειά μας. Ένα φιλόδοξο, αλλά απολύτως αναγκαίο έργο υποδομής που μετασχηματίζει το ενεργειακό μας αποτύπωμα και δημιουργεί νέες δυνατότητες για ανάπτυξη. Το έργο αυτό είναι βαθιά κοινωνικό και οικονομικό. Είναι η απάντησή μας στην ανάγκη των πολιτών για φθηνότερη, καθαρότερη ενέργεια. Και βεβαίως, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας. Μια γνήσια συμπόρευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με απτά αποτελέσματα. Παράλληλα, σε αυτόν τον υπέροχο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο παρελθόν μέσα από τα εκθέματα της “Υπόγειας Δράμας” που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του έργου για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη. Η ενέργεια μάς δίνει δύναμη για το μέλλον, αλλά η ιστορία μάς δίνει ταυτότητα. Είναι σημαντικό που η Enaon EDA στηρίζει τέτοιες πολιτιστικές δράσεις. Δείχνει πως μια σύγχρονη εταιρεία ενέργειας λειτουργεί με σεβασμό στο παρελθόν και όραμα για το μέλλον».

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος τόνισε: «Η Δράμα βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο ενός σημαντικότατου έργου. Την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από την Enaon EDA. Ένα έργο το οποίο έχει τη δύναμη να αλλάξει ενεργειακά και αναπτυξιακά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Σε μια πόλη όπου κάθε σπιθαμή γης κρύβει και μια σελίδα ιστορίας, ήταν αναμενόμενο η υλοποίηση του έργου να φέρει στο φως θησαυρούς από το παρελθόν μας. Μια ζωντανή απόδειξη της βαθιάς ιστορικής συνέχειας της Δράμας μέσα στους αιώνες. Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα, έγιναν αφορμή για να θυμηθούμε πόσο πολύτιμη είναι η σύνθεση του παλιού με το νέο, του χθες με το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγαστή συνεργασία μεταξύ της εταιρείας Enaon EDA, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δήμου Δράμας αποτέλεσε πρότυπο συνεννόησης , με κοινό όραμα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αρμονία με την ανάπτυξη. Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω την Enaon EDA για τη συνεργασία, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και το προσωπικό που εργάζεται καθημερινά στο πεδίο, ώστε το έργο να προχωρά με ποιότητα, ασφάλεια και σεβασμό στον τόπο μας».