Tο νέο σύστημα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με το Εθνικό Απολυτήριο αναλύει στο powergame.gr o Γιώργος Μπαμπινιώτης, πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος συζητά το θέμα αυτό από το 2009, που διεξήχθη σχετικός διάλογος. Ο καθηγητής θεωρεί σημαντικό ένα διακομματικό διάλογο για να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα και να ξαναβρεί, όπως λέει, το Λύκειο «την οντότητα και την ποιότητά του».
Ο σχεδιασμός του νέου Λυκείου και του Εθνικού Απολυτηρίου αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή αποτελεί, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της Βουλής όπου παρουσίασε στους βουλευτές όλων των κομμάτων και στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το εθνικό απολυτήριο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής.
Η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε «ανοιχτή στον διάλογο», που αφορά στον σχεδιασμό του νέου Λυκείου και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, με παράλληλη επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ διευκρίνισε ότι οι όποιες αλλαγές συντελεστούν, δεν θα επηρεάσουν τους σημερινούς μαθητές του Λυκείου, καθώς το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2029–2030, προκειμένου να διασφαλιστεί η προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής, ο καθηγητής της Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
«Θεωρώ σημαντικό ότι ξεκινάει επιτέλους ένας διάλογος για δύο μεγάλα θέματα που είναι άμεσα συναρτημένα», λέει μιλώντας στο powergame.gr ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης. «Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι το λύκειο έχει απαξιωθεί πλήρως με την στροφή των παιδιών σε ελάχιστα μαθήματα και με την εξάρτηση από τα φροντιστήρια», σημειώνει.
Το δεύτερο είναι, κατά τον κ. Μπαμπινιώτη, ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι «ένα τραυματικό σύστημα, που πέρα από το αδιάβλητο έχει μία σειρά από αρνητικά στοιχεία, είναι απάνθρωπο, αναξιόπιστο, άδικο και πανάκριβο». «Το πρόβλημα είναι ότι έχει αχρηστευθεί μια κύρια βαθμίδα της εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να αναστηθεί», όπως λέει χαρακτηριστικά. Ως μία πιθανή λύση δίκαιη αξιόπιστη και αδιάβλητη, προτείνει ο καθηγητής να συνυπολογίζεται και να βαρύνει για την είσοδο στα ΑΕΙ η επίδοση και των τριών τάξεων του λυκείου. Σε ποσοστό 20% αρχικά και με προοπτική να αυξάνεται η βαρύτητα όλο και περισσότερο.
Παράλληλα, όπως εξηγεί, για ένα αρκετό διάστημα δεν μπορούν να αποφευχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα πρέπει να διεξάγονται από τον ήδη ιδρυθέντα Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων. Επιπλέον, ο κ. Μπαμπινιώτης τονίζει ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επανάληψης σε περίπτωση αποτυχίας σε ένα μάθημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλο αυτό θέλει μελέτη γιατί έχει πολλές πλευρές, αλλά είναι ο τρόπος που γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και που μπορεί να θεραπεύσει τις δύο καίριες αδυναμίες, το αχρηστευμένο λύκειο και το τραυματικό σύστημα εξετάσεων».
Σημειώνεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου προβλέπει νέου τύπου εξετάσεις με κύριο στόχο την αναβάθμιση του λυκείου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ως εκπαιδευτικής βαθμίδας που παρέχει γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, και όχι με την εξέταση τεσσάρων και μόνο μαθημάτων. Βασική του φιλοσοφία θα είναι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με βάση τον υπολογισμό βαθμών της Α’, της Β’ και της Γ’ Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, καθώς και η ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι νέου τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τρόπο αδιάβλητο και αξιοκρατικό.