Στην Πάτρα μεταφέρεται η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, που κατηγορείται για τρεις δολοφονίες βρεφών και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας ενήλικης γυναίκας. Πρόκειται για δύο από τα παιδιά της, ένα βρέφος της κουμπάρας της και μία φίλη της, την οποία φέρεται να επιχείρησε να σκοτώσει το 2020 στην Αμαλιάδα. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για «κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εγκληματικές ενέργειες» με απόλυτη απάθεια και έλλειψη σεβασμού για το έννομο αγαθό της ζωής.
Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας, έξω από ξενοδοχείο, έπειτα από εισαγγελική εντολή και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκε με σκυμμένο το κεφάλι και φορώντας αλεξίσφαιρο στο γραφείο του εισαγγελέα, όπου εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης. Αμέσως μετά διατάχθηκε η μεταγωγή της στην Πάτρα, όπου θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Αχαΐας το Σαββατοκύριακο.
Οι θάνατοι είχαν αρχικά αποδοθεί σε παθολογικά αίτια, ωστόσο οι έρευνες έδειξαν κοινά ιστολογικά χαρακτηριστικά σε όλα τα περιστατικά.
Οι παθολογοανατόμοι εντόπισαν σε όλα τα θύματα:
- Υποξία εγκεφάλου,
- Φαινόμενο του «έναστρου ουρανού» στον θύμο αδένα,
- Ενδείξεις ασφυκτικού θανάτου
Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με δεκάδες καταθέσεις ιδιωτών και γιατρών –περίπου 100 συνολικά– συνέθεσαν το κατηγορητήριο που οδήγησε στη σύλληψή της. Οι Αρχές θεωρούν την 25χρονη ικανή να επαναλάβει τις εγκληματικές της ενέργειες και έκριναν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων.
Οι κρίσιμες μαρτυρίες
Στο πλαίσιο της νέας προκαταρκτικής εξέτασης για τους θανάτους των βρεφών, κατατέθηκαν στοιχεία και μαρτυρίες που ανέφεραν πως, και στις τρεις περιπτώσεις, η 25χρονη ήταν το μόνο πρόσωπο παρόν κοντά στα βρέφη τις κρίσιμες στιγμές.
Ιδιαίτερη σημασία απέκτησε η νέα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της Μουρτζούκου στο Παίδων, που αρχικά είχε αποδοθεί σε «παθολογικά αίτια με ιστορικό επιληψίας». Μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανέφεραν ότι δεν αντιλήφθηκαν κάποια ύποπτη ενέργεια από τη μητέρα, τονίζοντας ότι στον ίδιο θάλαμο υπήρχαν και αποκλειστικές νοσηλεύτριες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, προέκυψαν καταθέσεις που ανέφεραν ότι στις περισσότερες κρίσεις που παρουσίασε το βρέφος, παρούσα ήταν αποκλειστικά η 25χρονη. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, η αποκλειστική νοσοκόμα είχε αποχωρήσει προσωρινά από τον θάλαμο.
Καταγράφηκε επίσης ότι τη στιγμή του θανάτου του βρέφους, η μητέρα κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε τίποτα, ενώ όταν ειδοποιήθηκαν οι γιατροί, το παιδί ήταν ήδη νεκρό και δεν είχε ακουστεί καμία ηχητική ειδοποίηση από τον ιατρικό εξοπλισμό του θαλάμου. Πάντως, οι καταθέσεις των γιατρών δεν οδηγούν όλες στο ίδιο συμπέρασμα.
Σε σχέση με τον θάνατο του πρώτου παιδιού της φίλης της, το 2021, οι δικαστικές αρχές της Πάτρας ζήτησαν διευκρινίσεις για τη μεταφορά του βρέφους στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, με την αστυνομία να συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης φέρεται να έπαιξε το πόρισμα πνευμονολόγου που κλήθηκε να εξετάσει αν τα δύο βρέφη που έχασαν τη ζωή τους με αναφερόμενη αιτία τη διάμεση πνευμονίτιδα, πέθαναν όντως από αυτήν. Η απάντηση της ειδικού ήταν αρνητική.
Παράλληλα, νευρολόγος που εξέτασε την περίπτωση του δεύτερου παιδιού της Μουρτζούκου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε κρίσεις που παρουσίασε, καθώς και ο θάνατός του, δεν οφείλονταν σε επιληψία – όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί – αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο. Ο ίδιος γιατρός δεν εντόπισε παθολογικά αίτια ούτε στους άλλους δύο θανάτους για τους οποίους κατηγορείται πλέον η 25χρονη.
Μη συνεργάσιμη και αρνούμενη κάθε εμπλοκή
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στη ΓΑΔΑ, η κατηγορούμενη παρέμεινε μη συνεργάσιμη, αρνούμενη να απαντήσει στις ερωτήσεις των αστυνομικών. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεν έδειξε ίχνος συναισθηματικής αντίδρασης και επανέλαβε, όπως και στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, ότι κατηγορείται άδικα.
Η στάση της προβληματίζει τόσο τους ανακριτικούς όσο και τους ψυχιατρικούς κύκλους, καθώς οι Αρχές κάνουν λόγο για «απόλυτη ψυχρότητα και σκληρότητα» κατά τη διάπραξη των εγκλημάτων, όπως αναφέρεται και στο ένταλμα σύλληψης.
Ο δικηγόρος της, Νίκος Αλεξανδρής, δηλώνει πως η εντολέας του είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και επιμένει στην αθωότητά της. Όπως ανέφερε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, η Μουρτζούκου του είπε: «Βοήθησέ με, δεν έχω πειράξει κανένα παιδί». Ο συνήγορός της άφησε να εννοηθεί πως σε ορισμένα περιστατικά ενδέχεται να υπήρχαν και άλλα πρόσωπα παρόντα, υπονοώντας πιθανή διεύρυνση του κατηγορητηρίου και προς τρίτους.
Προσέθεσε επίσης ότι οι τεχνικές εκθέσεις θα αμφισβητηθούν και δήλωσε πως δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες εξελίξεις κατά την απολογία της.
Εν αναμονή κρίσιμων ιατροδικαστικών πορισμάτων
Παρά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν αδιάσειστα την εγκληματική ενέργεια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο φάκελος βασίστηκε κυρίως στα ενδιάμεσα εργαστηριακά ευρήματα, τις καταθέσεις και τον κίνδυνο επανάληψης εγκληματικής συμπεριφοράς.
Τα οριστικά πορίσματα αναμένονται σε τουλάχιστον δύο μήνες, γεγονός που καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο περίπλοκη, τόσο σε ποινικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.