«Eίδος πολυτελείας» αποτελεί η βενζίνη για τους Έλληνες οδηγούς, σύμφωνα με νέα έκθεση της Fuels Europe. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2025 η χώρα μας είχε την τρίτη ακριβότερη βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, με μέση τιμή 1,80 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από την Ελλάδα βρισκόταν μόνο η Ολλανδία και η Δανία. Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η φθηνότερη βενζίνη σε όλη την ΕΕ βρισκόταν στη γειτονική μας Βουλγαρία, με μέση τιμή 1,28 ευρώ το λίτρο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το αρχικό κόστος της βενζίνης στη χώρα μας σε σχέση με τη Βουλγαρία έχει ελάχιστη διαφορά. Η χαώδης απόσταση μεταξύ των δύο κρατών έγκειται στους φόρους που περνούν στο τελικό προϊόν και κατ’ επέκταση στον τελικό καταναλωτή. Συγκεκριμένα, οι φόροι αποτελούν το 59% της τελικής τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα. Ενώ τον Ιανουάριο το αρχικό κόστος του προϊόντος βρισκόταν περίπου στο 0,74 ευρώ ανά λίτρο, οι έμμεσοι φόροι (ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, τα περιβαλλοντικά τέλη κλπ.) προσέθεταν άλλο 0,72 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το ΦΠΑ προσέθετε άλλο 0,35 ευρώ ανά λίτρο, ανεβάζοντας κατά πολύ το τελικό κόστος της βενζίνης.
«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην παλαιότητα των οχημάτων η Ελλάδα
Άλλα σημεία της έκθεσης αποκαλύπτουν την παλαιότητα των ελληνικών οχημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (του 2022), η Ελλάδα διαθέτει κατά μέσο όρο τον παλαιότερο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων, φορτηγών, λεωφορείων, αλλά και βαν, στην ΕΕ. Πιο αναλυτικά, ο ευρωπαϊκός ηλικιακός μέσος όρος επιβατικών αυτοκινήτων ανέρχεται σε 12,3 έτη, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17,3 έτη. «Στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπου οι πολίτες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καινούργια οχήματα και εξαρτώνται από την αγορά μεταχειρισμένων, τα επιβατικά αυτοκίνητα παραμένουν σε χρήση για περισσότερα χρόνια και απαιτούν λύσεις για την απανθρακοποίησή τους», αναφέρει η Fuels Europe. Αντίστοιχα, ο ηλικιακός μέσος όρος των φορτηγών στη χώρα μας ανέρχεται σε 23 έτη, των λεωφορείων σε 18,8 έτη και των βαν σε 21,4 έτη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στα λεωφορεία και τα βαν ανέρχεται σε 12,5 έτη.
Το βιοντίζελ παραμένει το πιο δημοφιλές βιοκαύσιμο εντός της ΕΕ
Η έκθεση εξετάζει και την εξέλιξη της παραγωγής βιοκαυσίμων τα τελευταία χρόνια. Από τα στοιχεία προκύπτει πως μεταξύ 2019 και 2023, η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού και της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμες ενεργειακές πηγές στον τομέα των μεταφορών, σηματοδοτώντας τη μετατόπιση προτεραιοτήτων στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Κατά την περίοδο αυτή, τα βιοκαύσιμα για την αεροπορία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εντός της ΕΕ, με άνοδο 92,3% στην παραγωγή. Η βιο-βενζίνη και τα υπόλοιπα υγρά βιοκαύσιμα αυξήθηκαν επίσης κατά 0,34% και 26,5% αντίστοιχα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr