«Κατηγορώ» προς την Αυστρία και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της χώρας Austrian Power Grid (APG) ότι με την σιωπηρή ανοχή της Κομισιόν καταστρατηγεί επί σειρά ετών την κοινοτική νομοθεσία και δεν αξιοποιεί τη μεταφορική ικανότητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές της χώρες -συμπεριλαμβανομένων και των διασυνδέσεων με την Ουγγαρία που είναι η αφετηρία του «διακεκαυμένου άξονα» Ουγγαρίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ελλάδας στον οποίο έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς επεισόδια υψηλών τιμών ηλεκτρισμού– απευθύνουν οι σύνδεσμοι ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), της Βουλγαρίας (BFIEC) και της Ρουμανίας (ΑCER).
Η επιστολή-βόμβα με παραλήπτες την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τερέζα Ριμπέρα, τον Επίτροπο Ενέργεια Νταν Γιόργκενσεν και τους Υπουργούς Ενέργειας των τριών βαλκανικών χωρών φαίνεται να επιβεβαιώνει τις υποψίες για καταχρηστικές πρακτικές χωρών-μελών στον πυρήνα της Ευρώπης όπως η Αυστρία που υπονομεύουν την ενιαία μόνο στα λόγια αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ και αξιοποιώντας «παραθυράκια» του οικείου Κανονισμού της ΕΕ «ψαλιδίζουν» τις εξαγωγές ρεύματος προς το Νότο, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση του «αόρατου τείχους» που χωρίζει τις αγορές ηλεκτρισμού της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις επαναλαμβανόμενες περιφερειακές κρίσεις τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας που σήμαναν συναγερμό στις τρεις τελευταίες χώρες και οδήγησαν στη δημιουργία της πολυσυζητημένης Task Force με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και έχει ως αποστολή να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει ακριβώς τέτοιους είδους στρεβλώσεις. Εφόσον ισχύει η καταγγελία των τριών βιομηχανικών συνδέσμων, το συμπέρασμα είναι ότι η Αυστρία καταστρατηγεί τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από το 2020 που τέθηκε σε ισχύ, με άκρως αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες.
«Εξαιτίας των ανεπαρκών διασυνδέσεων, οι αγορές ηλεκτρισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πλήττονται από τις τεράστιες αποκλίσεις τιμών σε σύγκριση με την Κεντρική Ευρώπη, με καταστροφικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Πλην όμως, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να κλείσει την ψαλίδα, υπάρχουν χώρες-μέλη που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση», τονίζουν στην αποστολή τους οι τρεις βιομηχανικές ενώσεις. Και υποστηρίζουν -παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία- ότι η Αυστρία από την έναρξη της ισχύος του Κανονισμού 2019/943 που προβλέπει τη χρήση της μεταφορικής ικανότητας των διασυνοριακών διασυνδέσεων σε ποσοστό 70% για εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρισμού παίρνει από το 2020 και μετά κάθε χρόνο εξαίρεση από την σχετική υποχρέωση, πατώντας πάνω στις ρυθμίσεις που προβλέπουν αυτή τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση για λόγους διατήρησης της επιχειρησιακής ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου της εκάστοτε χώρας.
Η «εξαίρεση διαρκείας» της Αυστρίας από την υποχρέωση της ελεύθερης διακίνησης των ροών μέσω των διασυνδέσεών της με την Γερμανία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία ήταν κατά τα φαινόμενα μια από τις αιτίες πίσω από το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη πέρυσι τέτοιον καιρό, καθώς συνδυάστηκε με έναν καύσωνα διαρκείας στην περιοχή και την περιορισμένη διαθεσιμότητα κρίσιμων εφεδρειών (υδροηλεκτρικά, πυρηνικές μονάδες, συμβατικές μονάδες), συνθέτοντας ένα τοξικό κοκτέιλ που οδήγησε τις τιμές κάποιες ώρες ακόμα και πάνω από τα 1000 ευρώ/MWh. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η προβληματική πρακτική της Αυστρίας που όπως όλα δείχνουν απέβη σε βάρος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν εφαρμοζόταν εν κρυπτώ. Είχε γνωστοποιηθεί -και εγκριθεί- από την Κομισιόν τον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών της ΕΕ ACER καθώς και από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών που βρίσκονται στην ίδια ζώνη προσφορών με την Αυστρία (Core Capacity Calculation Region), δηλαδή το Βέλγιο, την Κροατία, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία «Πρόκειται για χώρες που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης και για αυτό οι μεταξύ τους ροές ηλεκτρισμού είναι κρίσιμες για την περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ», όπως σχολιάζει ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ENTSO-E.
«Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Αυστρίας έλαβε έξι διαδοχικές εξαιρέσεις από τον κανόνα της αξιοποίησης του 70% για το capacity των διασυνδέσεων, που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν εφαρμόζει την ρύθμιση από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2020. Στο μεσοδιάστημα, δεν βλέπουμε πρωτοβουλίες για την βελτίωση της κατάστασης (σ.σ. του δικτύου) στην Αυστρία κατά τρόπο που να μην επηρεάζει τις ροές σε όλα τα «ηλεκτρικά σύνορά» της και ιδίως στο σύνορο με την Ουγγαρία. Φαίνεται ότι ο Αυστριακός Διαχειριστής έχει καταχραστεί το δικαίωμα του να ζητήσει εξαίρεση για λόγους διατήρησης της επιχειρησιακής ασφάλειας και διαχείρισης των εσωτερικών συμφορήσεων. Η «αυστριακή παρέκκλιση» είχε στο παρελθόν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις ζώνες προσφοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συχνά οι δυναμικότητες από την Αυστρία προς την Ουγγαρία ήταν στα 0 MW ειδικά στις πρωινές και βραδινές αιχμές. Τα αποτελέσματα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι γνωστά και καταστροφικά. Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την κατάσταση», τονίζουν οι τρεις ενώσεις ενεργοβόρων βιομηχανιών στην επιστολή τους. Επιστολή που δημοσιοποιήθηκε στον απόηχο της παρθενικής συνεδρίασης της ευρωπαϊκής Task Force, όπου κατά τις πληροφορίες διαπιστώθηκαν περιθώρια αύξησης της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις στον άξονα Ουγγαρίας-Ελλάδας σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr