Το νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας μετά το deal ΗΡΩΝ και nrg

Τα ατού του νέου παίκτη που δημιουργεί η "ηλεκτρική συμμαχία" ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, Σενάρια περαιτέρω συγκέντρωσης στη λιανική ρεύματος

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil) © EUROKINISSI/ΔΤ/Freepik/Powergame.gr

Τον χάρτη της εγχώριας αγοράς ενέργειας ξαναγράφει η σύμπραξη των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil διά της συνένωσης των θυγατρικών τους ΗΡΩΝ και nrg σε μια νέα εταιρεία που συγκεντρώνει υπό την σκέπη της τις δραστηριότητες δύο εκ των μεγαλύτερων Ομίλων της χώρας στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, δημιουργώντας έναν ισχυρό καθετοποιημένο παίκτη με ηγετική θέση στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το νέο σχήμα -που θα «βαφτιστεί» το 2026, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 17% στην προμήθεια ηλεκτρισμού, 550.000 πελάτες (488.000 στον ηλεκτρισμό και 61.000 στο φυσικό αέριο) που αποτελούν μια ευρεία βάση με προοπτικές όχι μόνο διεύρυνσης αλλά και σταυροειδών πωλήσεων άλλων προϊόντων (όπως αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά στη στέγη) και θερμοηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό 1,5 GW που συνδυάζει μονάδες βάσης και ευέλικτες peakers με ρόλο κλειδί στην εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματoς σε περιβάλλον αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ.

Νέος ενεργειακός πόλος με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Ο νέος ενεργειακός πόλος που παίρνει θέση στην πρώτη ταχύτητα της αγοράς έχοντας ως ατού την τεράστια οικονομική «δύναμη πυρός» και την συσσωρευμένη τεχνογνωσία των μητρικών εταιρειών θα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να διευρύνει περαιτέρω τα μεγέθη του, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην Ελλάδα και άλλες αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές και να «ξεκλειδώσει» σημαντικές συνέργειες, συνδυάζοντας την εμπορική ισχύ, την γνώση της αγοράς και το στρατηγικό όραμα των δυο συνιστωσών του. Την ίδια στιγμή, η «Utility Co» -όπως είναι η προσωρινή ονομασία του κοινού σχήματος αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω ανακατατάξεις στην λιανική αγορά ενέργειας, ενισχύοντας την υφιστάμενη «υψηλή τάση» συγκέντρωσης του κλάδου που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, εξελίσσεται σε «αρένα για μεγάλα παιδιά» και φέρνει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος τους μικρότερους μη καθετοποιημένους «παίκτες», των οποίων τα περιθώρια κέρδους και ελιγμών μειώνονται…

Ο «γάμος» των…«παιδιών» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil, ΗΡΩΝ και nrg αντίστοιχα, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήταν γνωστό ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν επί μήνες σε εξέλιξη, με τους δυο μητρικούς ομίλους να συσφίγγουν περαιτέρω τους δεσμούς τους σε συνέχεια της σύμπραξής τους στη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», της νέας σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 877 MW που τίθεται σύντομα σε εμπορική λειτουργία, αλλά και στο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Σχέδια αύξησης του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού

Όπως προκύπτει από παρουσίαση προς τους επενδυτές, το νέο σχήμα «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης του προφίλ του το αμέσως επόμενο διάστημα, όντας κατάλληλα τοποθετημένο για να διεκδικήσει την προμήθεια έως και 11 Τεραβατωρών ακόμα έως το 2030 που δύνανται να προστεθούν στις 8,3 Τεραβατώρες που αντιστοιχούσαν στις συνδυασμένες πωλήσεις της ΗΡΩΝ και της nrg στο τέλος του 2024. Από τις 11 αυτές Τεραβατώρες, οι 7 θα προέλθουν από την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με τον νέο παίκτη να διεκδικεί σημαντικό μερίδιο αυτής της πίτας, μεταξύ άλλων μέσω των πωλήσεων νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι όμως ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil εκτιμούν ότι οι υπόλοιπες 4 TWH που αντιστοιχούν στις πωλήσεις των μικρότερων παρόχων που έχουν αθροιστικά μερίδιο 10% συνδέονται με τις «ευκαιρίες συγκέντρωσης» στον κλάδο προμήθειας (market consolidation opportunity). Μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτό παράθυρο εξαγοράς για εξαγορά κάποιου από τους μικρότερους παρόχους από το κοινό σχήμα, κάτι που θα σηματοδοτούσε αλλαγή πορείας, με δεδομένο ότι έως τώρα οι μητρικοί όμιλοι είχαν επιλέξει την οδό της οργανικής ανάπτυξης για τις ΗΡΩΝ και nrg αντίστοιχα.

Οι ευκαιρίες στο σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο

Το νέο σχήμα, εξάλλου, βλέπει σημαντικές ευκαιρίες όχι μόνο στο σκέλος της προμήθειας ενέργειας, αλλά και σε αυτό της ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο να αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό τον στόλο των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει, με το βλέμμα όχι μόνο στο κενό που θα αφήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (και ενδεχομένως και κάποιων παλαιότερων μονάδων φυσικού αερίου), αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ανάγκη εξισορρόπησης του ηλεκτρικού συστήματος λόγω της εισόδου τουλάχιστον 6 GW στοχαστικών ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. «Πετράδι του στέμματος» στο χαρτοφυλάκιο της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι η νέα μονάδα της Κομοτηνής που θα πλαισιώνεται από τη μονάδας ΗΡΩΝ II, ισχύος 441 MW και τη συμμετοχή 35% της Motor Oil στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κόρινθο Korinthos Power.

Τα επόμενα βήματα

Επί της διαδικασίας, η συνένωση των ΗΡΩΝ και nrg αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence) και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και από τις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων των δύο εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil θα κατέχουν ισότιμη συμμετοχή και ίσα δικαιώματα ψήφου στο νέο σχήμα. Επειδή η ΗΡΩΝ έχει μεγαλύτερα μεγέθη από την nrg, για να εξομοιωθούν οι συμμετοχές των δύο στο νέο σχήμα και να γίνει το 50%-50%, έχει προστεθεί και τίμημα, δηλαδή «cash consideration». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα 79 εκατ ευρώ που θα εισπράξει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη Motor Oil. Τα συνολικά μετρητά που συνοδεύουν το τίμημα ανέρχονται σε 128 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 49 εκατ ευρώ να αφορούν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία του σχήματος μέχρι να οριστικοποιηθεί ο «γάμος». Το επόμενο βήμα θα είναι το rebranding που αναμένεται εντός του 2026, όπως και η υλοποίηση της νέας διοικητικής δομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, Διευθύνων Σύμβουλος θα αναλάβει ο νυν CEO της ΗΡΩΝ Λουκάς Δημητρίου, ενώ στη θέση του αναπληρωτή CEO θα βρεθεί ο Γενικός Διευθυντής της nrg Τάσος Λωσταράκος.

Νέα δεδομένα στη λιανική αγορά ρεύματος

Η σύμπραξη των ΗΡΩΝ και nrg αλλάζει το τοπίο στην λιανική αγορά ρεύματος, όπου οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες, δηλαδή η ΔΕΗ (με μερίδιο 49,59% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΧΕ), η Protergia (Metlen) με μερίδιο 21,24% και η UtilityCo με μερίδιο 17% όπως προαναφέρθηκε συγκεντρώνουν σχεδόν το 90% της αγοράς και συνιστούν την πρώτη ταχύτητα. Ο επόμενος παίκτης, η Elpedison προσεγγίζει το 6% και ακολουθούν η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με μερίδιο 3,94%, η ZeniΘ (που έχει πίσω της την ιταλική Eni) με 2,94% και η Volton με 1,01%. Με άλλα λόγια, το χθεσινό deal δίνει «καύσιμο» στη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις με τους μικρότερους παίκτες να βρίσκονται πιθανότατα ενώπιον….μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον τους σε μια αγορά όπου η συγκέντρωση και η διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αποτελεί μονόδρομο.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr