Gazprom vs Ευρώπη: Οι δικαστικές διαμάχες, οι ήττες και οι συμβιβασμοί

H ρωσική Gazprom κατέληξε μεν σε συμβιβασμό με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, διατηρεί όμως ανοιχτά δικαστικά μέτωπα με πληθώρα ευρωπαϊκών εταιρειών

Ο CEO της Gazprom Alexey Miller © EPA/ANATOLY MALTSEV/powergame.gr

Μπορεί η Gazprom να έκλεισε ένα δικαστικό μέτωπο, μετά την υιοθέτηση συμφιλιωτικής στάσης απέναντι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την επίτευξη εξωδικαστικής συμφωνίας, όμως έχει ακόμα πολλά άλλα μέτωπα ανοιχτά, αφού τα τελευταία τρία χρόνια έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες με τη…μισή Ευρώπη. Μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών με τις οποίες είχε ή διατηρεί ακόμη διαμάχη η Gazprom είναι η Uniper, η Orlen, η Naftogaz, η RWE, η Engie, η Eni, η OMV, η CEZ, η Europol Gaz και αρκετές άλλες. Συνολικά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διεκδικούν από τη Gazprom γύρω στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ για ζημίες που υπέστησαν λόγω της διακοπής των ροών φυσικού αερίου από την ρωσική εταιρεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία που έχει διεκδικήσει τα περισσότερα χρήματα από τη Gazprom είναι η γερμανική Uniper. Συνολικά, η Uniper έχει διεκδικήσει 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει το EU Today, τον Ιούνιο του 2024 το Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης εξέδωσε απόφαση υπέρ της γερμανικής εταιρείας, απαιτώντας από τη Gazprom να καταβάλει το πλήρες ποσό. Η Uniper δήλωσε πρόσφατα πως έχει ξεκινήσει ήδη να λαμβάνει μέρος των αποζημιώσεων, τις οποίες κατευθύνει προς το γερμανικό κράτος, ως αντάλλαγμα για την οικονομική διάσωση της εταιρείας στο τέλος του 2022.

Ωστόσο, η Gazprom δεν αποδέχεται παθητικά τα διαιτητικά αποτελέσματα, αφού απευθύνεται συχνά σε ρωσικά δικαστήρια για να βρει το δίκιο της. Η ρωσική εταιρεία έχει καταθέσει προσφυγές στο Διατητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης για τουλάχιστον 13 περιπτώσεις. Το ρωσικό δικαστήριο, όπως αναμενόταν, αποφάσισε υπέρ της Gazprom, εκδίδοντας διαταγές εκτέλεσης που απαγορεύουν την προσφυγή σε διαιτησία εκτός Ρωσίας. Μάλιστα, πέρυσι είχε αποφανθεί πως η Gazprom Export μπορεί να διεκδικήσει πάνω από 14 δισ. ευρώ από την Uniper, εάν η τελευταία προχωρήσει με τις διαιτητικές αξιώσεις.

Μεγάλα ποσά διεκδικούν και άλλες εταιρείες. Η πολωνική Europol Gaz, που διαχειριζόταν το ευρωπαϊκό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe, έχει απαιτήσει αποζημιώσεις ύψους 1,55 δισ. ευρώ, επικαλούμενη οικονομικές απώλειες από την παύση της μεταφοράς φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, η γαλλική Engie διεκδικεί 305 εκατομμύρια ευρώ, η αυστριακή OMV 575 εκατομμύρια ευρώ και η τσεχική CEZ 58 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές δικαστικές νίκες απέναντι στη Gazprom

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν σημειώσει αρκετές νίκες απέναντι στη Gazprom. Εκτός της Uniper, τον Νοέμβριο του 2024 εκδόθηκε απόφαση υπέρ της OMV, σύμφωνα με την οποία δικαιούται αποζημίωση ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ από τη Gazprom. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2025 η τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ είχε δηλώσει ότι κέρδισε μια υπόθεση διαιτησίας κατά της Gazprom στην οποία είχε ζητήσει αποζημίωση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο κορώνες (περίπου 38,90 εκατομμύρια ευρώ). Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, ένα διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) είχε δικαιώσει την αξίωση της CEZ και όριζε πως η Gazprom θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση μαζί με τους τόκους και τα έξοδα της διαδικασίας. Διαιτητική νίκη απέναντι στη Gazprom σημείωσε πρόσφατα και η RWE, σύμφωνα με το Global Arbitration Review.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr