Σημαντικό ορόσημο στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης αποτελεί το ότι η ηλιακή ενέργεια αναδείχθηκε τον Ιούνιο στη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά στην ιστορία. Σύμφωνα με μελέτη του think tank Ember, τα φωτοβολταϊκά που μπαίνουν στην πρίζα….κατά κύματα σε πολλές χώρες -περιλαμβανομένης και της Ελλάδας- παρήγαγαν τον μήνα που πέρασε το 22,1% του ηλεκτρισμού (ή 45,4 Τεραβατώρες σε απόλυτους αριθμούς), ποσότητα αυξημένη κατά 22% σε ετήσια βάση και μεγαλύτερη σε σχέση από αυτή που προήλθε από οποιαδήποτε άλλη πηγή ηλεκτρισμού.

Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά των ρεκόρ στην ηλιακή ενέργεια, υπάρχει όμως η…σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Και αυτή δεν είναι άλλη από τα ρεκόρ που «γράφουν» ταυτόχρονα οι αρνητικές τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, οι οποίες αντανακλούν τη συνεχιζόμενη ανισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο (στο μέτρο που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται με πολύ μικρότερους ρυθμούς από την προσφορά), δημιουργούν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, τα οφέλη της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής δεν μετακυλίονται στον βαθμό που θα περίμενε ή θα προσδοκούσε κανείς στους τελικούς καταναλωτές μέσω χαμηλότερων τιμών ενέργειας, εξαιτίας του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του πολυσυζητημένου Target Model, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές καθορίζονται από τις ακριβότερες μονάδες που μπαίνουν τελευταίες στο σύστημα που είναι κατά τεκμήριο οι μονάδες φυσικού αερίου.
Τα ρεκόρ στην ηλιακή ενέργεια πάνε χέρι-χέρι με τα ρεκόρ των αρνητικών τιμών ρεύματος
Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία της Μontel Analytics που έδειξαν ότι η Ευρώπη φέτος καταγράφει ρεκόρ αρνητικών τιμών ηλεκτρισμού που εμφανίζονται συνήθως τις μεσημεριανές ώρες καθώς πηγαίνουν χέρι-χέρι με την υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών προκάλεσαν προβληματισμό και όχι ευφορία. «Φέτος μέχρι στιγμής έχουμε δει ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών τιμών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι», σχολιάζει ο αναλυτής Μπεν Ρίγκλεϊ.
«Υποθέτοντας ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, έχουμε βάλει πλώρη για ρεκόρ αρνητικών τιμών για ολόκληρο το 2025». Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την επανεμφάνιση της υψηλής μεταβλητότητας και των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων, με τις μηδενικές/αρνητικές τιμές του μεσημεριού να δίνουν τη θέση τους σε τιμές της τάξης των 200, 300 ή 400 ευρώ/ΜWh το απόγευμα και το βράδυ, όταν τα φωτοβολταϊκά σβήνουν. «Οι βιομηχανίες και οι μεγάλοι καταναλωτές πιθανότητα θα είναι εκτεθειμένοι σε υπερβολικά χαμηλές και υπερβολικά υψηλές τιμές ηλεκτρισμού μέσα στην ημέρα κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο επικεφαλής της Montel Analytics Ζαν Πολ Αρεμάν.
Από την αρχή του χρόνου, έχουν καταγραφεί 506 ώρες αρνητικών τιμών ηλεκτρισμού στη Σουηδία που αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τομέα αυτό. Ακολουθεί η Ισπανία με 459 ώρες αρνητικών τιμών, η Ολλανδία (408), η Γερμανία (389), η Γαλλία και η Φινλανδία (363), το Βέλγιο (361) και η Δανία (326). Κατά την ίδια περίοδο, η Ελλάδα έχει καταγράψει 12 ώρες αρνητικών τιμών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση το επόμενο διάστημα εξαιτίας της άρσης των περιορισμών στη διαμόρφωση αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ.
Ώρες αρνητικών τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του έτους
Οι αρνητικές τιμές αποτυπώνουν το ότι η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ -και ιδίως των φωτοβολταϊκών- δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η έντονα αυξητική τάση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών δεν αφορά μόνο στον Ιούνιο αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κατά την ίδια περίοδο σημείωσε οριακή μόνο αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση, χωρίς ενδείξεις προς το παρόν του επιταχυνόμενου εξηλεκτρισμού στον οποίο προσβλέπουν διάφοροι φορείς για να αμβλυνθούν οι παρενέργειες της πράσινης μετάβασης.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr