Ένα νέο πεδίο δραστηριότητας για τους παρόχους ρεύματος που συνεπάγεται και πρόσθετες πηγές εσόδων ανοίγει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική των νέων προγραμμάτων «Εξοικονομώ» για τα κτίρια και να μετακινηθεί από το «παραδοσιακό» μοντέλο των επιχορηγήσεων προς την εισαγωγή χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μοχλεύουν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Ήδη καταγράφεται κινητικότητα από την πλευρά των παρόχων που προετοιμάζονται για να μπουν στο παιχνίδι των νέων «Εξοικονομώ». Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί η κίνηση της ΔΕΗ να αλλάξει τον περασμένο Απρίλιο το καταστατικό της για να προσθέσει στη «γκάμα» των παρεχόμενων υπηρεσιών της την χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιθεωρήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για τη νέα αγορά έχουν εκφράσει και άλλοι πάροχοι. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, σε συνεργασία με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, με τον σχεδιασμό -όπως περιγράφεται στον Οδικό Χάρτη του ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που δημοσιεύθηκε πρόσφατα- να προβλέπει την ενεργοποίηση του νέου αυτού τομέα εντός του επόμενου έτους.
Τα δυο μοντέλα που προβλέπουν την εμπλοκή των παρόχων ενέργειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι το μοντέλο «Πληρώνεις καθώς Εξοικονομείς» (Pay-As-You-Save – PAYS) που συνδέει τις εξοικονομήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας με τις αποπληρωμές για την υλοποίηση των σχετικών έργων (με τους πελάτες να πληρώνουν μια σταθερή μηνιαία χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος, βασισμένη στις εκτιμώμενες εξοικονομήσεις ενέργειας, αντί το αρχικό κόστος των εργασιών αναβάθμισης) και το μοντέλο “On Bill Financing” δια του οποίου η χρηματοδότηση και η υλοποίηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης γίνεται από τον πάροχο ενέργειας και η αποπληρωμή του κόστους υλοποίησης των παρεμβάσεων γίνεται από τον ωφελούμενο μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Οι πάροχοι ενέργειας θα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας για λογαριασμό των πελατών τους, μια προοπτική που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από τον κλάδο των μηχανικών που φοβούνται ότι θα μείνουν «εκτός νυμφώνος».
Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει ότι οι πάροχοι, μέσω μιας χρηματοδοτικής σύμβασης με τον καταναλωτή που θυμίζει εν πολλοίς δανειακή σύμβαση, θα υλοποιούν οι ίδιοι τις παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης (από τα κουφώματα και τις μονώσεις ως την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και «έξυπνων» συσκευών), με την αποπληρωμή να γίνεται μέσω των λογαριασμών ενέργειας.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στον Οδικό Χάρτη, οι πάροχοι ενέργειας θα κληθούν να υποβάλλουν στους πελάτες τους προσφορά για την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την περιγραφή των προτεινόμενων παρεμβάσεων (τεχνικά χαρακτηριστικά, εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κ.α.), τα βασικά χαρακτηριστικά της χρηματοδότησης του πελάτη (ποσό αποπληρωμής, τρόποι αποπληρωμής που θα συνδέονται με την επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας, συνολικό ποσό προς αποπληρωμή, ενδεχόμενες εξασφαλίσεις του παρόχου, τις επιβαρύνσεις, εφάπαξ και τακτικές, τη συχνότητα και των αριθμό των καταβολών και το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης. Όλα αυτά τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται και στη σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ του παρόχου και του πελάτη-ωφελούμενου.
Προβλέπεται -όπως είναι αναμενόμενο- η συνεργασία του παρόχου με τρίτα μέρη (π.χ. εργολάβους ή Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών-ESCOs), ωστόσο ο πάροχος παραμένει υπεύθυνος έναντι του πελάτη για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο της μεταξύ τους σύμβασης. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα αναλάβει την εποπτεία της νέας αγοράς που σταδιακά «μπαίνει στην πρίζα».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr