«Στην πρίζα» βάζει η Σαουδική Αραβία το φιλόδοξο σχέδιο για εξαγωγή πράσινης ενέργειας (ΑΠΕ και ανανεώσιμο υδρογόνο) προς την Ελλάδα, στο οποίο η Ελλάδα κατέχει κομβικό ρόλο μέσω ώριμων projects, όπως η «ηλεκτρική λεωφόρος» Saudi Greek Interconnection, που υλοποιούν από κοινού οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών.
Το εναρκτήριο λάκτισμα για το project-«ομπρέλα», που απαρτίζεται από σειρά επιμέρους έργων με συνδετικό κρίκο την ACWA Power, τον κρατικό κολοσσό ΑΠΕ του Βασιλείου, δόθηκε την Κυριακή 20 Ιουλίου στο Ριάντ, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz, στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη εμπλεκόμενων εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, η Ελλάδα -που αποτελεί κρίσιμο κόμβο στον πράσινο εξαγωγικό διάδρομο που οραματίζεται η Σαουδική Αραβία- εκπροσωπήθηκε από στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Συγκεκριμένα, κατά το Renewable Energy and Green Hydrogen Export Workshop υπεγράφη ΜoU μεταξύ της ACWA Power και των εταιρειών Edison και Zhero Europe από την Ιταλία, της γαλλικής TotalEnergies Renewables και της γερμανικής EnBW, με αντικείμενο τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος της αγοράς και την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας έργων ΑΠΕ στη Σαουδική Αραβία, η παραγωγή των οποίων θα προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ηλεκτρική «πρώτη ύλη» που θα μεταφέρεται μέσω του Saudi Greek Interconnection στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός των Σαουδαράβων προβλέπει εκτός από την ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ και τη δημιουργία των απαραίτητων ηλεκτρικών υποδομών, ώστε να οικοδομηθεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας εξαγωγής καθαρής ενέργειας, η ACWA Power υπέγραψε ξεχωριστές συμφωνίες με την ιταλική μελετητική-συμβουλευτική εταιρεία CESI (που έχει εμπλακεί σε πληθώρα project διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων), με την επίσης ιταλική εταιρεία κατασκευής καλωδίων HVDC (Συνεχούς Ρεύματος Υπερυψηλής Τάσης) Prysmian, καθώς και με τη γερμανική Siemens Energy, την αμερικανική GE Vernova και τον γαλλικό βραχίονα της Hitachi.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ACWA Power: «Οι εν λόγω συμφωνίες αποτελούν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη προηγμένων διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, που προωθούν την αξιοπιστία της προσφοράς και την αποδοτικότητα των διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών». Στο κάδρο αυτού του «οικοσυστήματος» των έργων εντάσσεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, για την οποία τρέχουν οι μελέτες σκοπιμότητας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως έχει μεταφερθεί από τον ΑΔΜΗΕ, είναι η ένταξη του Saudi Greek Interconnection στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρόκειται για έργο που θα δώσει στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μεγάλες ποσότητες πράσινης ενέργειας που παράγεται σε διαφορετικές γεωγραφικές και κλιματικές ζώνες.
Στο σκέλος του πράσινου υδρογόνου, γνωστοποιήθηκε ότι η ΑCWA και η γερμανική EnBW (Energie Baden-Württemberg AG) υπέγραψαν συμφωνία κοινής ανάπτυξης (Joint Development Agreement) για την πρώτη φάση του κόμβου πράσινου υδρογόνου Yanbu, που προγραμματίζεται να είναι έτοιμο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2030. Το έργο Yanbu Green Hydrogen Hub προβλέπεται ως μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μονάδες αφαλάτωσης για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων ηλεκτρόλυσης υδρογόνου, μετατροπής του υδρογόνου σε αμμωνία, καθώς και ειδικό τερματικό σταθμό εξαγωγών.
Με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αναδείξει τον ηγετικό της ρόλο στον διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης IMEC, καθώς και το δυναμικό που διαθέτει για την παραγωγή και εξαγωγή πράσινης ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr