Η διεύρυνση της παρουσίας των ισχυρών ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων στα δημόσια έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία αποτελεί το «εισιτήριο» προκειμένου να πάρουν θέση για τη διεκδίκηση συμβάσεων παραχώρησης στις δύο γειτονικές χώρες. Η αγορά των συμβάσεων παραχώρησης και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο. Αυτήν την περίοδο σχεδιάζονται έργα παραχώρησης της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ, με τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, να έχει κατά καιρούς επισημάνει πως η ελληνική εταιρεία θα διεκδικήσει κάποια από αυτά. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον ελκυστικά στην Ευρώπη, με μέση διάρκεια συμβάσεων στα 25 χρόνια.
Οι συνθήκες για τέτοιες συμβάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία βελτιώνονται λόγω σειράς εξελίξεων. Για παράδειγμα, η είσοδος της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ μειώνει τον συναλλαγματικό κίνδυνο για τους ξένους επενδυτές. Στη Ρουμανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση σημαντικών επενδύσεων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειοδότησε πρόσφατα σε δύο σιδηροδρομικά έργα στη Ρουμανία, προϋπολογισμού περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η AKTOR συνεχίζει να διευρύνει την παρουσία της στη συγκεκριμένη αγορά, στην οποία βρίσκεται από το 2004. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, έχει υποστηρίξει παλαιότερα πως ο όμιλος επιδιώκει να τετραπλασιάσει το μέγεθος των έργων που εκτελεί στη Ρουμανία, με στόχο μέσα στα επόμενα χρόνια το 50% του ανεκτέλεστου υπολοίπου να προέρχεται από τη γειτονική χώρα. Προ ημερών, στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας, ο κ. Εξάρχου προέβλεψε πως «αργά ή γρήγορα και η Ρουμανία θα αναγνωρίσει τον θεσμό των παραχωρήσεων ή των ΣΔΙΤ». Μικρότερη παρουσία στη Ρουμανία έχει και ο τρίτος κατασκευαστικός όμιλος, η ΑΒΑΞ.
Παρά το μεγάλο μέγεθός της, η κατασκευαστική αγορά της Ρουμανίας δεν έχει να επιδείξει σημαντικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης. Μάλιστα, η AKTOR έχει δυσάρεστη εμπειρία, καθώς στη δεκαετία του 2000 μια κοινοπραξία της γαλλικής Vinci με την τότε ΑΚΤΩΡ είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης μεγάλου τμήματος του οδικού άξονα Cormanic – Brasov. Τελικά αποχώρησε από το έργο τον Απρίλιο του 2010. Ακολούθησε νέος διαγωνισμός, τον οποίο πάλι διεκδίκησε μια κοινοπραξία των Vinci – Strabag – ΑΚΤΩΡ, αλλά για μια ακόμα φορά το σχέδιο για σύμβαση παραχώρησης ναυάγησε.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr