ΔΕΗ: Οι προτεραιότητες του νέου στρατηγικού σχεδίου έως το 2028

Το νέο business plan για την τριετία 2026-2028 παρουσιάζει στο Λονδίνο η ΔΕΗ, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης © ΔΕΗ

Το νέο της τριετές Στρατηγικό Σχέδιο την περίοδο 2026-2029 παρουσιάζει σήμερα (Τετάρτη 19 Νοεμβρίου) στο Λονδίνο η ΔΕΗ, σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε μια ημέρα πριν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης των επενδύσεων θα ανέβει πάνω από τα 10,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το τρέχον business plan για την περίοδο 2025-2027, με τα κεφάλαια να κατευθύνονται σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή (με τις μπαταρίες στο επίκεντρο), στην περαιτέρω αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και στην ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων του Ομίλου, από το δίκτυο του «Κωτσόβολου» και τον βραχίονα των τηλεπικοινωνιών έως την ηλεκτροκίνηση.

Στο πλαίσιο του φετινού Capital Markets Day, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει στους αναλυτές τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου -που αναμένεται να σφραγιστεί από το σβήσιμο των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων εντός του 2026- και τα επόμενα βήματα ώστε να αναδειχθεί σε leader των καθαρών και ψηφιακών τεχνολογιών (clean powertech) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με κομβικό ρόλο στον μετασχηματισμό και τη διασύνδεση των αγορών ενέργειας της περιοχής. Ο κ. Στάσσης εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην παρουσίασή του και στον σχεδιασμό της ΔΕΗ για το mega data center στη Δυτική Μακεδονία, επένδυση που δεν περιλαμβάνεται προσώρας στο business plan, κάτι ωστόσο που αναμένεται να συμβεί μόλις «κλειδώσει» ο hyperscaler που θα το λειτουργεί, θέμα για το οποίο αναμένονται εξελίξεις εντός του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των βασικών μεγεθών της Επιχείρησης αποτελούν τα EBITDA 1,7 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το εννεάμηνο, με τη διοίκηση της Επιχείρησης να επιβεβαιώνει την κατεύθυνση (guidance) για EBITDA της τάξης των 2 δισ. ευρώ και για καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρήση, επιδόσεων που ανοίγουν τον δρόμο για μέρισμα 0,60 ευρώ/μετοχή, υψηλότερο κατά 50% σε σχέση με τη χρήση του 2024.

ΑΠΕ και δίκτυα διανομής 

Τα highlights του αποτελεσμάτων του εννεαμήνου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ταχεία επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό (η εγκατεστημένη ισχύς του οποίου ανέρχεται πλέον σε 6,4 GW με την προσθήκη 1,5 GW τον τελευταίο χρόνο εκ των οποίων τα 900 ΜW στην Ελλάδα και τα 600 MW στη Ρουμανία) και οι αυξανόμενες επενδύσεις στα δίκτυα διανομής (που ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 50% της συνολικής επενδυτικής δαπάνης στο εννεάμηνο) και τις τηλεπικοινωνίες δίνουν μια «πρόγευση» για τα βασικά συστατικά του νέου business plan. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ισχύον πλάνο υλοποιείται με ταχύτερους του προσδοκώμενου ρυθμούς δημιουργούνται προοπτικές για ανοδική αναθεώρηση κάποιων εκ των στόχων για το 2027, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την στοχοθεσία για το 2028 που θα ανακοινωθεί.

Αυξημένη έμφαση στην ευέλικτη παραγωγή

Είναι ενδεικτικό ότι στο σκέλος των ΑΠΕ, τα 6,4 GW έργων σε λειτουργία (που αναλογούν πλέον στο 51% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ) σε συνδυασμό με τα 3,9 GW των έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή, σε φάση Ready to Build ή σε διαδικασία διαγωνισμών «σωρεύουν» ισχύ της τάξης των 10,3 GW που αναλογεί στο 88% του στόχου για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 12 GW. Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον εστιάζεται στα νέα «πράσινα» ορόσημα που θα τεθούν, αλλά και στις κινήσεις για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα αυτού του χαρτοφυλακίου, που παραπέμπουν σε ανακοινώσεις για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη ευέλικτη παραγωγή, δηλαδή σε μπαταρίες, έργα αντλησιοταμίευσης και μικρές ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου (peakers). Πιο ώριμη δραστηριότητα είναι αυτή των μπαταριών, ένας νέος κλάδος στον οποίο η ΔΕΗ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, γι’ αυτό και «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς το χαρτοφυλάκιο των τριών standalone μπαταριών που «πέρασαν» από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕΕΥ, ισχύος 150 MW, με την Επιχείρηση να έχει αναφερθεί στην ανάπτυξη χαρτοφυλακίου διπλάσιας ισχύος.

Οι κινήσεις στο retail 

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ στο retail, με φόντο τα νέα προϊόντα που έχει ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα (όπως το ΔΕΗ Home Plan), αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την «εξυγίανση» του πελατολογίου. Στο πλαίσιο αυτό είναι αξιοσημείωτο ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2025 η διείσδυση προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας (VAS) αυξήθηκε στο 26% (από 19% το 2024), με τον πήχη να έχει τεθεί στο 46% για το 2028. Την ίδια στιγμή, με ταχείς ρυθμούς περιορίζονται τα «βαρίδια» του παρελθόντος, κάτι που αντανακλάται στη μείωση της διείσδυσης πελατών με ληξιπρόθεσμα χρέη στο 14% στο εννεάμηνο (από 17% στο τέλος του 2024), με τη ΔΕΗ να έχει ανεβάσει ταχύτητες και στην είσπραξη των οφειλόμενων ποσών. Πεδίο δόξης λαμπρόν, εξάλλου, για την εισαγωγή προϊόντων δυναμικής τιμολόγησης για τα νοικοκυριά -που προδιαγράφεται ως νέα τάση για τα επόμενα χρόνια- είναι η επιταχυνόμενη διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών που ανήλθε στο 18% στην Ελλάδα στο εννεάμηνο (από 12% ένα χρόνο πριν) και στο 60% στη Ρουμανία (από 53%).

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr