H Ηγουμενίτσα και η Ραφήνα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα πρώτα ελληνικά λιμάνια που θα αποκτήσουν υποδομές cold ironing, ανοίγοντας το κεφάλαιο της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των ελλιμενισμένων πλοίων από τη στεριά με καθαρή ενέργεια. «Επιταχυντής» της διαδικασίας είναι στην παρούσα φάση ο ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ο οποίος έχει εκπονήσει τις βασικές μελέτες (front end engineering study FEED και μελέτη κόστους-οφέλους CBA) και τρέχει τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη του αναδόχου που θα κατασκευάσει τις σχετικές υποδομές στα δύο λιμάνια, έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility (CEF).
Ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Στεφανάκης, από το βήμα του συνεδρίου «Innovation in Energy» του ΙΕΝΕ, το πρώτο λιμάνι που θα είναι σε θέση να παράσχει υπηρεσίες cold ironing σε κρουαζιερόπλοια είναι αυτό της Ηγουμενίτσας, καθώς έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός προϋπολογισμού 8,9 εκατ. ευρώ για τρεις θέσεις τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποσφράγιση των προσφορών αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών στο τέλος του επόμενου έτους. Για το λιμάνι της Ραφήνας, το σχετικό project, ύψους 9,7 εκατ. ευρώ, αφορά τέσσερις θέσεις τροφοδοσίας, ο διαγωνισμός αναμένεται να «βγει στον αέρα» μέσα στο καλοκαίρι και η περάτωση των εργασιών προγραμματίζεται για το τέλος του 2028.
Σειρά θα πάρουν στη συνέχεια τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας και της Κέρκυρας, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ ωριμάζει τα έργα σε επίπεδο βασικών μελετών, ώστε να περάσουν στο επόμενο στάδιο της κατασκευής των υποδομών, εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς ή/και εθνικούς πόρους.
Για να «μπει στην πρίζα» το cold ironing στα λιμάνια προαπαιτούμενο είναι να έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει το ποιος θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αν θα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ (που θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για τον ρόλο) ή το εκάστοτε λιμάνι. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σύντομα θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της, αφού προηγηθεί άτυπη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έως το 2030 θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τα ελλιμενισμένα πλοία στα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Λαμβάνοντας υπόψη πως η ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά μπορεί να προέρχεται από πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των πλοίων κατά τον ελλιμενισμό τους, με διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω των κατάλληλων υποδομών και παύση λειτουργίας των μηχανών τους, θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων και των αστικών ζωνών που τα περιβάλλουν.
Σήμερα τα κρουαζιερόπλοια που «δένουν» στα ελληνικά λιμάνια διατηρούν σε λειτουργία τις μηχανές τους για ηλεκτροδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εκπομπές ρύπων. Η μετάβαση στην ηλεκτρική τροφοδότηση από ξηράς σημαίνει ότι πλοία αυτά θα μπορούν να σβήσουν τους κινητήρες τους, μηδενίζοντας το ανθρακικό αποτύπωμά τους κατά τον ελλιμενισμό. Και τούτο διότι θα μπορούν να συνδεθούν στο τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να καλύπτουν από αυτό τις ανάγκες τους για όσο βρίσκονται εντός του λιμένα, με προφανή οφέλη τόσο για τα πλοία, όσο και για τα λιμάνια, για τα οποία ανοίγεται μια νέα πηγή εσόδων.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr