Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η υπόθεση της ανάπτυξης στην Ελλάδα του τομέα αποθήκευσης CO2. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των emitters είναι μεγάλο, το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι υποδομές αποθήκευσης. Στη χώρα μας υπάρχει σε εξέλιξη η δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά την αποθήκευση CO2, με αρκετά ζητήματα να είναι σε εκκρεμότητα και πηγές της αγοράς να κάνουν λόγο για προσέγγιση αρκετά γραφειοκρατική, σχολιάζοντας την πρώτη εκδοχή του κειμένου. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα είναι το θέμα των ταριφών.
Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, ανάμεσα σε αυτά που θα προβλέπει το νομοσχέδιο όταν θα κατατεθεί θα είναι και ένας μηχανισμός στήριξης των έργων μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ενώ ως αρμόδια αρχή για τη ρύθμιση του CCS, με ευθύνη για την εποπτεία και τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης CO2, ορίζεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ).
Τα milestones της Energean για την αποθήκευση
Στο μεταξύ, η Energean προχωράει με προσεκτικά βήματα το project αποθήκευσης CΟ2 στον Πρίνο. Ένα από τα σημαντικά ορόσημα είναι η πραγματοποίηση του δεσμευτικού market test το οποίο σύμφωνα με πηγές της εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα. Δεύτερον, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την πρώτη φάση του έργου. Τρίτο βήμα, αποτελεί η έκδοση της άδειας αποθήκευσης. Έχει ήδη σταλεί, από τα μέσα Απριλίου ένα draft από την ΕΔΕΥΕΠ προς την Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να απαντήσει μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους emitters είναι μεγάλο και έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα 15 MoU.
Υπενθυμίζεται πως σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του project αποθήκευσης CΟ2 στον Πρίνο που «τρέχει» η θυγατρική της Energean, EnEarth, αποτελεί η έγκριση από την ΕΔΕΥΕΠ της εκταμίευσης της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για το έργο.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr