Σε «νάρκη» για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το ενεργειακό κόστος. Με τις γεωτρήσεις νερού και τα αντλιοστάσια να απορροφούν τη μεγαλύτερη ενέργεια. Πριν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης οι οφειλές σε λογαριασμούς ρεύματος υπολογίζονταν περίπου στα 140 εκατ. ευρώ για τις ΔΕΥΑ. Το ποσό αυτό άρχισε από το 2022 να αυξάνεται κατά 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2023 και το 2024 η άνοδος ήταν στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό χρέος ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα για τις ΔΕΥΑ προέκυψε από το γεγονός πως τα ενεργοβόρα αντλιοστάσια έχουν μεγάλη κατανάλωση, προκειμένου να κινηθεί η ύδρευση και η αποχέτευση. Οι παροχές αυτές, δε, προσφέρονταν σε πολύ χαμηλό κόστος. Όμως οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν συγκαταλέγονταν σε εκείνες που επιδοτηθήκαν σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα χρέη τους. Έκτοτε θεωρήθηκε ως λύση η παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό έγινε με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσω της χρηματοδότησης των μελετών, των προμηθειών και των έργων. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν αρκετές ΔΕΥΑ.
Επίσης, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων αποτέλεσε μια λύση. Όμως, όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, η απουσία προσωπικού στους δήμους αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα τα συγκεκριμένα έργα. Τέλος, ένα ακόμα πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα είναι σε εξέλιξη, είναι εκείνο για την «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)» Το πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU. Η προθεσμία για τις αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μέχρι τέλος του μήνα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr