Metlen: “Στην πρίζα” οι επενδύσεις 500 εκατ. στην κυκλική μεταλλουργία

Σε τροχιά αναβάθμισης και επέκτασης η μονάδα της Metlen στη Σίνδο για ανάκτηση χαλκού και ψευδαργύρου από απόβλητα. Τα σχέδια για τη Ρουμανία

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος © Metlen

Ορόσημο για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ της Metlen στον νέο και πολλά υποσχόμενο κλάδο της κυκλικής μεταλλουργίας, που αφορά την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα, αποτελεί η επέκταση και η αναβάθμιση της μονάδας που λειτουργεί ήδη σε πιλοτική βάση στη Σίνδο. Εκεί δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία η πρωτοπόρος τεχνολογία που ανέπτυξε και έχει κατοχυρώσει η εταιρεία, η οποία επιτρέπει την παραγωγή μετάλλων χωρίς την ανάγκη εξόρυξης πρωτογενών πόρων.

Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση της μονάδας της Metlen στη Σίνδο

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει την μηχανολογική και κτιριακή επέκταση της υφιστάμενης μονάδας, καθώς και την προσθήκη νέων πρώτων υλών, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η παραγωγική της δυναμικότητα, που είναι 33.000 τόνοι μετάλλων (χαλκός και ψευδάργυρος) ετησίως. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι αθροιστικά 48 τόνοι ημερησίως ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη προς επεξεργασία, η δε μέση εκτιμώμενη δυναμικότητα ως προς την παραγωγή τελικών προϊόντων υπολογίζεται σε 900 κιλά/24ωρο για τον χαλκό και σε 3.840 κιλά/24ωρο για τον ψευδάργυρο.

H δε γραμμή παραγωγής της μονάδας στη Σίνδο θα έχει τα εξής στάδια μετά και την προτεινόμενη επέκταση: Πρώτο είναι το στάδιο της προεπεξεργασίας της πρώτης ύλης, ακολουθεί το στάδιο διαχωρισμού των μετάλλων ενδιαφέροντος και στη συνέχεια έπεται το στάδιο της ανάκτησης των μετάλλων ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει τη γραμμή παραγωγής ψευδαργύρου και τη γραμμή παραγωγής χαλκού. Το τελευταίο σημαντικό στάδιο είναι η προσωρινή αποθήκευση του τελικού προϊόντος.  Το εργοστάσιο ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, παράγοντας νέο μέταλλο από χρησιμοποιημένα υλικά. Παράλληλα, συνεισφέρει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενών μεταλλευμάτων και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους, ενώ έχει σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό και ανθρακικό αποτύπωμα.

Το σχέδιο μεγέθυνσης του κλάδου της κυκλικής μεταλλουργίας, οι νέες μονάδες στη Ρουμανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σίνδο αποτελούν την πρώτη εφαρμογή στο πεδίο της νέας δραστηριότητας της κυκλικής μεταλλουργίας, η οποία αποτελεί «game changer» για τη Metlen, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Ευάγγελο Μυτιληναίο. Όπως τονίστηκε και κατά το Capital Markets Day της εταιρείας στο Λονδίνο, η κυκλική μεταλλουργία αναμένεται να συνεισφέρει στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας περί τα 220 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και αποτελεί κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού για αύξηση των EBITDA σε 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3-5 ετών. Σημειώνεται ότι η τεχνολογία  της ανάκτησης μετάλλων στηρίζεται σε καινοτόμες υδρομεταλλουργικές μεθόδους, που προσφέρουν έως και 99% ποσοστά ανάκτησης, χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και σχεδόν μηδενικά απόβλητα. Πρόκειται για ιδιόκτητη τεχνολογία που έχει κατοχυρώσει η Metlen και μεταξύ των πλεονεκτημάτων της είναι η ευελιξία της -καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ποικιλία πρώτων υλών- και η δυνατότητα ανάκτησης πολλαπλών μετάλλων ταυτόχρονα.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr