Πιο κοντά την υλοποίηση του project του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου -με ενίσχυση της βιωσιμότητάς του και του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων για δέσμευση δυναμικότητας- καθώς αναμένονται εξελίξεις κατά τη Σύνοδο των Διαχειριστών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαΐου στη Σόφια της Βουλγαρίας. Και τούτο διότι οι Διαχειριστές Συστήματος και οι Ρυθμιστικές Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών τρέχουν για να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν η ενιαία μειωμένη ταρίφα διαμετακόμισης κατά μήκος της διαδρομής (Ελλάδα-Βουλγαρία- Ρουμανία-Μολδαβία-Ουκρανία), ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό το έργο όχι μόνο έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά έναντι και εναλλακτικών οδεύσεων μη ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία.
«Πράσινο φως» στο ενιαίο μειωμένο τιμολόγιο από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ουκρανίας και Ρουμανίας
Χθες, οι ρυθμιστικές αρχές της Ουκρανίας και της Ρουμανίας έδωσαν το πράσινο φως για το ενιαίο τιμολόγιο, που φέρνει διπλό όφελος: Από τη μια οδηγεί σε μείωση κατά 25% περίπου του υψηλού κόστους μεταφοράς φυσικού αερίου, LNG (κυρίως αμερικανικού) και αζέρικου αερίου από τα τερματικά της Ελλάδας (FSRU Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα) έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Και από την άλλη, αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία δέσμευσης της δυναμικότητας κατά μήκος των υποδομών του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς μέχρι πρότινος οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 10 δημοπρασίες για να μπορέσουν να μεταφέρουν ένα φορτίο LNG από την Ελλάδα έως την Ουκρανία. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι εγκρίσεις και από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα για την έγκριση της ενιαίας ταρίφας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που εκτιμάται ότι θα εγκριθεί άμεσα. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, στην παρούσα φάση το κόστος διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Ελλάδα (Τέρμιναλ Ρεβυθούσας) έως την Ουκρανία διαμορφώνεται στα 10,3 ευρώ/MWh, ενώ το αντίστοιχο κόστος στις εναλλακτικές οδεύσεις μέσω Πολωνίας, Λιθουανίας ή Κροατίας διαμορφώνεται από 3,9 έως 6,7 ευρώ/MWh. Με την εφαρμογή του ενιαίου τιμολογίου το κόστος διαμετακόμισης κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 ευρώ/MWh, εξέλιξη που αξιολογείται θετικά από τους traders. Κάποιοι έμποροι αξιολόγησαν θετικά την απόφαση των αρχών να εγκρίνουν το ενιαίο μειωμένο τιμολόγιο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μια πιο φιλική προσέγγιση προς την αγορά θα ήταν η μείωση των εποχικών συντελεστών στα ελάχιστα επίπεδα.
Σε αυτό το πιο αισιόδοξο περιβάλλον για το μέλλον του project λαμβάνει χώρα αύριο στη Σόφια η τελετή των εγκαινίων για τα έργα που θα αυξήσουν τη μεταφορική ικανότητα στο βουλγαρικό σκέλος του Κάθετου Διαδρόμου. Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή του νέου αγωγού θα ξεκινήσει από την Kulata (όπου το βουλγαρικό Σύστημα Φυσικού Αερίου διασυνδέεται με το ελληνικό μέσω του σημείου διασύνδεσης Σιδηρόκαστρο/Κulata) και θα φθάσει στο σημείο σύνδεσης με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου Κresna, επιτρέποντας την αύξηση κατά 50% της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου, από 2,3 δισ. κυβικά μέτρα/έτος (bcm) σε 3,6 bcm. Η δεύτερη φάση του έργου εντός της Βουλγαρίας προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμη βρόγχου (Rupcha-Vetrino) στη βορειοανατολική Βουλγαρία που θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία στα 10 bcm από 5 που είναι σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr